2018: Special issue: "student papers"

Published August 2, 2018

##issue.tableOfContents##


Articles

Drónok szabályzásainak vizsgálata képfeldolgozással
1-6.

A kutatás során egy képfeldolgozó szoftvert készítettünk, amelyet drónok repülését kiértékelő vizsgálatok során alkalmazható. Olvasható egy quadkopter szabályozásának bemutatása, a képfeldolgozási technika ismertetése, és a valós körülmények közötti vizsgálat során kapott eredmények.

66
54
Épületekben használandó mérőműszer megvalósítása Arduino mikrokontrollerrel
1-7.

Ezen kutatás keretein belül egy épületekben használandó mérőműszer készült el, mely alapját Arduino Mega ADK mikrokontroller adja. Az elkészült műszer épületek különböző paramétereinek mérésére alkalmas, melyek számítógépes adatbázisban kerülnek eltárolásra, ahol különféle Python nyelven megírt programokkal ...feldolgozhatóak épületenergetikai számítások megkönnyítése végett.

Show full abstract
54
84
GPS adatok mérése és feldolgozása NI, LabVIEW szoftverrel
1-7.

Ezen fejlesztés keretein belül egy GPS adatok mérésére, feldolgozására képes program készült el LabVIEWban, amely képes a feldolgozás után az adatokat olyan formátumú fájlba kimenteni, amely alkalmas térkép megjelenítő szolgáltatások általi betöltésre, mint például a Google Map vagy Google Earth.

59
93
Grafikus felület készítése épületek energiafogyasztásának szimulációs vizsgálatához
1-7.

Ezen kutatás keretein belül egy lakóépület energetikai szimulációja történt EnergyPlus programmal. Az épületre több változat is készíthető egy SciLab alkalmazással, mellyel az EPISCOPE program keretein belül készített Lakóépület tipológia Magyarországon kiadványban javasolt felújítási módosítások szerint változt...athatjuk az épületszerkezetet. Ezen kívül további alkalmazások készültek a szimulációs eredmények megjelenítésére és energetikai tanúsítványhoz szükséges adatok számítására.

Show full abstract
56
31
Pneumatikus megfogóval szerelt többtengelyes manipulátor irányítása PLC -vel
1-5.

Projekt feladat során a többtengelyes manipulátor működése lett megvizsgálva. A feladat megoldása Bosch PLC (Programmable Logic Control) HMI (Human Machine Interface) felhasználásával, ST (Structured Text) programozási nyelv segítségével. A manipulátor egy gyártási folyamatban történő alkatrész mozgást valósít meg.

83
119
Ambilight alternatív megvilágítási technika Arduino által vezérelve & screen capturing alkalmazásfejlesztés DirectX API felhasználásával
1-4.

2004-ben, Philips által kifejlesztett Ambilight televíziók megjelenése nem hozott átütő sikert. 2010-ig mindösszesen négymillió ilyen tévét tudtak értékesíteni. A 3D technológiához hasonlóan az Ambilight szerű megvilágítási technológiák is igen megosztóaknak bizonyultak [1]. Projektemben egy Ambilight szerű, saját meg...világítási technika került megvalósításra, amihez az inspirációt az Ambilight technológia adta. A cél, hogy asztali számítógépes rendszereken is könnyen alkalmazható legyen és stabil-megbízható működést lehessen vele elérni, aminek fő platformja Windows operációs rendszer. A projekt megvalósítása során megismerésre került a DirectX API által biztosított, úgynevezett „screen capturing” technológia, valamint az Arduino és intelligens, LED-enként vezérelhető LED-szalag programozási ismerete is.

Show full abstract
58
51
Android Linux alapú alkalmazás fejlesztése & RFID beléptető rendszer monitorozása
1-7.

Napjainkban az IoT eszközök egyre szélesebb körben vannak jelen az iparban és ez a trend kezd elterjedni a kis- és középvállalkozások körében is. Az efféle új technológiai ágazatok az Industry 4.0 megjelenése óta robbanásszerű növekedésnek indultak. Az informatikusok számára új kihívást jelent ez az új irányzat, miv...el a korábbinál alaposabb ismeretekre van szükségük a számítógépes hálózatok területén, valamint a hálózatra kötött eszközöket nemcsak programozniuk kell megtanulni, de ismerniük kell azok egyes elemeit és működésüket. Projekt során egy olyan beléptető rendszert került létrehozásra, ami nemcsak a nagyvállalatok, de a kisebb vállalkozások, valamint magánszemélyek számára is megfizethető, és könnyen kezelhető.

Show full abstract
70
88
ATmega328P mikrokontroller vezérelt felügyeleti oktatási modul
1-4

Az Arduino mikrokontrollerek megjelenésével komoly lehetőségek nyíltak meg mind a kezdő mind a haladó réteg számára. Ezek a mikrokontrollerek Open-Source hardware-re támaszkodnak, így bárki tud benne fejleszteni, programozni különböző elektronikai eszközöket vezérelni/ adatot lekérni. A projektben egy a Debreceni Egyetem r...szére készített biztonságtechnikai oktatási modul került megtervezésre és megépítésre, mely teljes egészében flexbilis, újraprogramozható és bővíthető, valamint különféle vezérlések és algoritmusok tesztelésére is alkalmas.

Show full abstract
71
47
Arduino alapú mozgásvezérelt kamerasín rendszer tervezése & vezérlése Android eszközzel
1-7.

A digitális tükörreflexes fényképezőgépek megjelenésével, a filmezés történelmében mindig is jelenlévő technológiai és pénzügyi határvonal a meghatározó produkciós szereplők és amatőr filmkészítők között folyamatosan mosódik el. Ennek hatására új filmipari szegmens jött létre, melynek célja,
hogy az elé...rhető áru kameramozgató/stabilizáló tartozékok és kiegészítők iránti növekvő igényt kielégítse, valamint lépést tartson a XXI. századi modern filmkészítés felmerülő kihívásaival, mely könnyen hordozható, egyszerűen programozható és felügyelet nélkül automatizálható rendszereket követel meg.
Projektemben egy olyan mozgásvezérelt kamerasín rendszer került megtervezésre és megépítésre, mely a fent említett kívánalmaknak megfelelve biztosít egy Arduino alapon programozható lehetőséget produkciós stúdiók számára.

Show full abstract
64
39
ATmega2560 mikrokontroller alapú jármű mechanikai hullámként terjedő rezgés vezérlése Bluetooth szabvány alapján
1-5

Mivel többféle kommunikációs csatorna is felhasználható az üzenetek továbbítására így, a befogadó szempontjából napjainkban a fő szempont az üzenet minél gyorsabban történő érkezése, a minél pontosabb eredeti alak és érték megtartása. A hangalapú jelek az elektromágneses jelekhez képest lassabban jutnak el a céli...g, s míg a hangbevitelnél jóval nehezebb a folyamatos értéket megtartani, azt jóval könnyebb a másik említett módon. A jelek a távolság függvényében rendszerint torzulnak, eltérnek eredeti értéküktől, míg egy hangjelet sokkal több minden zavarhat, addig egy elektromágneses jelet kevesebb minden, emiatt a továbbfejlesztési kísérletben a hang alapú feldolgozás mellet, megjelenik a Bluetooth technológia alapú jeltovábbítás az értékek továbbítása érdekében.

Show full abstract
60
39
Autódiagnosztikai adatok feldolgozása NI DIAdem programmal
1-7.

Egy olyan autódiagnosztikai feldolgozó szoftvert terveztünk, amely képes automatikusan importálni a szükséges állományokat, létrehozni a megjelenítő felületet, elemezni az információ halmazokat és jelentéseket készíteni előre beállított paraméterek alapján. A szoftver egy komplex autódiagnosztikai rendszer része, amely... lehetőséget biztosít a gépjármű diagnosztikai csatlakozóján keresztül adatok kinyerésére, az aktuális pozíció tárolására és az adatok feldolgozására. A program képes videófelvételeket és GPS adatokat is szinkronizáltan hozzárendelni a menetdinamikai adatokhoz, majd animáltan megjeleníteni azokat. A beépített elemző funkciók segítségével az állományok előre definiált feltételeknek megfelelően kerülnek feldolgozásra. A szkriptek segítségével automatikus jelentések készíthetők, amelyek mindig az aktuális igények alapján készülnek el. A választott fejlesztőkörnyezet a National Instruments által fejlesztett NI DIAdem.

Show full abstract
69
62
Delta tripod robot FDM típusú 3D nyomtató tervezése Open-Source Arduino fejlesztőplatform felhasználásával
1-6.

A 3D nyomtatás ipari felhasználása a gyors prototípusgyártásban teljesedik ki. Legfőbb előnye, hogy lehetővé teszi a tervezők számára, hogy rövid idő alatt
prototípust hozzanak létre, mely tesztelhető és gyorsan átalakítható, jelentősen csökkentve ezzel a prototípusfázisból a végtermékig eltelt időt és pénzt.<...br>Ugyanakkor, alkalmazásával olyan precíz és komplex formák állíthatóak elő, melyek a hagyományos megmunkálási eljárásokkal (forgácsolás) csak rengeteg idő és hulladék keletkezésével lehetségesek.

Show full abstract
54
56
Robot cellába illeszthető ATmega2560 mikrokontroller vezérelt tesztpanel tervezése & készítése oktatási céllal
1-6

Jelen írás témája egy oktatási célra tervezett és készített tesztpanel, amely KUKA KR5 robot köré épült robot cella vázra illeszthető, és Atmel mikrokontroller vezérléssel működik. Bemutatásra kerül a panel felépítése, működése, a tervezés és az elkészítés folyamata. A panel a Debreceni Egyetem, Mechatronikai Ta...nszék, robot laborjában került tesztelésre.

Show full abstract
78
42
Jelzőtáblák mozgóképről történő felismerésére létrehozott szoftver OpenCV alapon
1-5.

Manapság az autóbalesetek nagy százaléka azért történik meg, mivel az autóvezetők valamilyen külső/belső behatás következtében figyelmen kívül hagyják az út menti jelzőtáblákat. Az ilyen mulasztások miatt bekövetkezett károk sokszor komoly anyagi terhet jelentenek, rosszabb esetben, mint ismeretes az emberi élet nem p...tolható. A projektben ezért törekedtünk arra, hogy az eddigi fejlesztések során megalkotott munkát abba az irányba fejlesszük tovább, ami segíthet ezt kiküszöbölni vagy iránymutatásként szolgálhat. A munka során megalkotott program lehetővé teszi, hogy egy tetszőlegesen megadott videó
felvételen szereplő jelző táblát vagy valódi táblát felismerjen.

Show full abstract
58
37
Hőérzékelő & páratartalom mérő mood lamp tervezése és vezérlése Android Linux alapú alkalmazással
1-6

Napjainkban az okos telefonok világszerte elterjedtek. Az okos eszközök kezdetben még csak szerénynek mondható hardware specifikációkkal rendelkeztek, mára azonban nem ritkák a 8 magos 4gb RAM – al szerelt szériák sem, melyek alkalmasak kutatási és fejlesztési célokra. Ebben a projektben, egy olyan egyedi készítésű hőmér...séklet és páratartalom érzékelésre alkalmas „mood lamp” került megalkotásra, mely Bluetooth segítségével vezérelhető szinte minden Android Linux operációs rendszerrel ellátott okos telefonról. Amit a HC-05 Bluetooth module is lehetővé tesz, melyet egy Arduino Nano vezérel, valamint a DHT11 szenzort is, illetve a mobil applikáció utasításait is kezeli. A lámpa kialakításánál, nagy hangsúly volt fektetve az esztétikára is.

Show full abstract
59
33
KUKA KR5 ipari hegesztő robotkar megfogó rendszerének újratervezése 3D nyomtató technológia felhasználásával Arduino segítségével
1-7.

Ezen összefoglaló során egy 3 ujjú megfogó megalkotásának lépései követhetők végig a tervezési fázisoktól kezdve, a megfogó 3D modellezésén, 3D nyomtatásán, programozásán és a Debreceni Egyetem Műszaki Karán található KUKA KR5-ös robotra való felszerelésén keresztül, egészen a robotkarral való munkavégzési fe...ladatok elvégzéséig. Továbbá a megfogott munkadarab átmérőjének számítása, egy ujj által kifejtett erő szenzorral való mérése és a megfogó Arduino alapú vezérlése is bemutatásra kerül.

Show full abstract
74
40
Hálózatba csatolt social network számláló egység
1-4

Modern világunkban az információ gyors áramlása elengedhetetlen a vállalatok számára. Egyre több embernek jelent sokat a népszerűség. Számos cég és vállalat indított web lapot vagy csatornát a közösségi oldalakon, ismeretterjesztő, oktatási, kutatási vagy jobb kommunikáció céljából. A fentiek figyelembe vétele mell...ett került megtervezésre, egy hálózatba csatolt „Social Network” számláló, melynek révén aktuális értéket kaphatunk az éppen feliratkozott követők számáról. Az eszköz automatikusan frissíti az aktuális követők, feliratkozók számát, így mindig a friss adatokat mutatja.

Show full abstract
123
44
Autószimulátor tervezése Arduino Pro Micro fejlesztői platformmal
1-6

Az autószimulátorokat egyaránt használják szórakozásra és az autóvezetői tanulók betanítására, az autóvezetési élményéhez való hozzászoktatására. Már a 80’ évek közepén elkezdődött a különböző autószimulátorok gyártása, igaz akkor még csak arcade gépeken futottak a programok. Az egyre fejlődő videójá...ték ipar megköveteli, hogy minél modernebb, minél több igényt kielégítő játékhardvert és/vagy játékszoftvert dobjanak a piacra. A projektben egy olyan prototípus autószimulátor került megtervezésre és megépítésre, mely mellőzi drága elektronikai hardwareket és könnyen illeszthető a modern számítógépes szoftwarek számára. A fő fejlesztési platformnak a PC került megjelölésre.
A kormány egységet egy Arduino Pro Micro board vezérli, melynek a mozgásérzékelése egy MPU6050-es gyorsulásmérővel és giroszkóppa lett megvalósítva.

Show full abstract
81
41
KUKA KR5 ipari robotkar szingularitásának vizsgálata
1-5.

A Debreceni Egyetem Műszaki Karának Mechatronikai Tanszékén több, a KUKA KR5 Arc robotot is magába foglaló kutatás zajlik. A robot egy komplex
mechatronikai rendszer, amely használata, tanulmányozása és megértése által a hallgatók mélyebb betekintést nyerhetnek a mechatronika tudományának területébe. Ilyen robotokat has...ználnak az iparban is hegesztési feladatok ellátására. Azonban nagy üzembiztonságának ellenére, mint minden komplex rendszernek, az ipari robotnak is megvannak a maga gyenge pontjai, mégpedig a szingularitási pontok. E cikk keretein belül mérnöki szemszögből került megközelítésre egy, az ipart érintő komplex matematikai probléma.

Show full abstract
70
41
Árubeszerzési folyamatot segítő vállalatirányítási rendszer Spring keretrendszer használatával
1-6

Kis- és nagyvállalatok mindennapi folyamatainak egyaránt fontos részét képezi az árubeszerzés. Egy vállalat fejlődése során általában az import folyamatok mennyisége exponenciálisan növekszik a vállalat terjedésével egyhuzamban. Ennek következtében a hagyományos telefon és e-mail alapú szervezés egyre elavultabbá vál...ik. A kommunikáció megnehezedik a felek között, az információ áramlása a köztes csatornákon nem megfelelő minőségű, fennakadásokhoz vezet. A nem megfelelő import a vállalat gyártási és működési folyamatait akadályozhatja, ezzel direkt és indirekt módon is kárt és veszteséget okozva a vállalatnak. Ezek következtében felmerül az igény egy olyan vállalatirányítási rendszerre, amely biztosítja a megfelelő kommunikációt a felek között, biztosítja az import folyamatok nyomon követhetőségét és biztosítja az ehhez tartozó adatok integritását. A projekt célja egy árubeszerzési folyamatot segítő vállalatirányítási rendszer létrehozása volt, nyílt keretrendszer használatával.

Show full abstract
59
38
Omnidirekcionális robot megvalósítása, dinamikai és mozgásszabályozási tulajdonságainak mérése
1-6.

Ez a kutatás a National Instruments által forgalmazott omnidirekcionális platformok teljestő képességét foglalja össze.

42
35
MFGP audió szoftver 2.0
1-5

Mára már teljesen elengedhetetlenné vált bármely számítógépes szoftver használata LP-k, (long play) de egyetlen zeneszám elkészítésekor is. Az is fontos része lehet az alkotói munkának, hogy szoftverekkel már az effekt pedálok is helyettesíthetők. Az MFGP (Mostly for Guitar Players) alkalmazás a számítógép által nyúj...tott ezen előnyök ötvözésére készült. Egyaránt használható zeneszerkesztőként, zene lejátszóként továbbá különböző effekteket és hangolót is nyújt a feltörekvő gitárosoknak, akik saját maguk szeretnék hangzásukat kialakítani és felvételeiket kedvükre szerkeszteni. A ritmusérzék fejlesztése egy zenész életében rendkívül fontos, ezért a szoftver dobgép funkciót is tartalmaz, mely remek alapütemet szolgáltathat egy új zenei szerzeményhez. Emellett a modellezett looper pedál is egy jól bevált gyakorlási lehetőséget nyújt, vagy többsávos kíséret létrehozására is alkalmas lehet. Ez a dokumentáció az audio programozás által nyújtott azon eszközöket és módszereket fogja részletesebben taglalni, melyek a szoftver elkészítését lehetővé tették.

Show full abstract
35
29
Raspberry Pi 3 alapú UGV drone robot tervezés & megvalósítása
1-5.

Az Ipar 4.0/IoT térhódításával megjelentek a vezeték nélküli (Wi-Fi) összeköttetésen alapuló technológiát kihasználó úgynevezett „okos” eszközök, amelyek távolról vezérelhetőek akár egy telefon segítségével. E projektben egy olyan UGV robot került megtervezésre és megépítésre, amelyet akár Android/iOS appli...káción vagy PC-n keresztül lehet vezérelni, illetve a robot vision szenzor által látott kép streamelésre kerül. A robot maga a Raspberry Pi 3 hardware-ére támaszkodik, ami rugalmassá teszi a feladatok elvégzésére, mivel kompakt, nagy teljesítményű és beépített Wi-fi adapter-el rendelkezik. Ezek mellett könnyen bővíthető olyan modulokkal, amelyek képesek szervo és DC motorokat vezérelni, ilyen is került alkalmazásra ebben a projektben. A robot az előbb említett vision szenzor segítségével képes adatot gyűjteni a külvilágból így felhasználó által való vezérlése a robotnak problémamentesen történik.

Show full abstract
78
58
Kommunikáció Android okostelefon és Raspberry Pi3-on üzemelő saját MySQL adatbázis között
1-6.

Az okostelefonok egyre nagyobb hullámú terjedésének köszönhetően nagyobb igény keletkezik arra, hogy adatainkat saját adatbázisban tároljuk, illetve mindezt mobiltelefonról is elérhetővé tegyük, valamint prezentálható formában tároljuk. Ezen technológia akár nagyvállalati környezetben is könnyen megvalósítható, péld...ául adott cégvezetők azonnali, naprakész információt képesek kapni a vállalat jelenlegi állásáról egy Android operációs rendszerrel
ellátott okostelefonról. Projektünkben egy egyedi-saját tervezésű adatbázis fut egy Raspberry PI 3-as alaplapon működő webszerveren. Az adatbázis és adatai bármilyen Android alapú mobil eszközről - a megfelelő applikáció birtokában - bármikor, bárhonnan interneten keresztül lekérdezhetőek/frissíthetőek/új
rekordok helyezhetőek el.

Show full abstract
54
34
Raspberry Pi 3 Linux SmartMirror megtervezése és megvalósítása
1-5

Az innovációnak egyre fontosabb szerepe van a hazai márkák és cégek versenyképességének a megőrzésében. A multinacionális cégek ma már egyértelműen ebben látják a sikerekhez vezető utat. Az innováció a legfontosabb hívó szó nem csak a Magyar hanem az egész európai gazdaságban. Egyre inkább eszmélnek rá a cégek, h...ogyha amennyiben a fejlesztésekre nem költenek nagyságrendekkel nagyobb pénzt akkor annál nagyobb lesz a lemaradás, például.
Magyarország eddig is jelentős eredményeket ért el az innováció területén. A digitális technológia szerepe és lehetőségei a társadalmi viszonyok alakításában, a jövő foglalkozásai, valamint a munkaerőpiac változása olyan tényezők, amelyek a nemzetgazdaság egészét átalakítják a következő időszakban.

Show full abstract
55
64
Oktatási tesztpanel tervezése FANUC M1iA ipari válogató robot számára
1-6

A projekt során oktatási célokra használható tesztpanel került megtervezésre és megépítésre, ami egy a Debreceni Egyetem, Épületmechatronika Kutató Központjában található, FANUC M1iA 0.5A ipari delta-tripod válogató robot oktató paneljaként szolgál. A tesztpanelt Atmel mikrokontroller vezérelte, amihez nyomtatott áramk...rök kerültek elkészítésre. Ez a panel hozzájárul, hogy a hallgatók megismerkedhessenek az ipari robotok & mikrokontrollerek vezérlésével.

Show full abstract
90
65
Robosztus objektumfelismerés mobil robotokhoz, Kinect szenzor segítségével
1-7.

Geometriai jellemzőkkel megadott objektumdefiníció alapú objektum felismerő rendszer LabVIEWban kódolva, ahol a felvételeket Kintect szenzorral oldottuk meg.

46
32
FANUC M-1iA 0.5A válogató robot karbantartása, üzembe helyezése és iRVision alapú képfelismerés megvalósítása
1-7.

A feladatmegvalósítás során a Debreceni Egyetem Műszaki Karán található FANUC M-1iA 0.5A típusú, delta-tripod kialakítású válogató robot karbantartása és üzembe helyezése valósult meg, továbbá a robothoz egy iRVision rendszer alapú képfelismerő eljárás készült. Ennek eredményeként az eljáráshoz társított progr...am futtatásával a robot képessé vált képfelismerésen alapuló munkavégzésre.

Show full abstract
84
107
Időjárás előrejelző mérőállomás Raspberry Pi 3 Raspbian Linux alapon
1-5

A Raspberry Pi megjelenésével rengeteg testreszabható projekt elkészülhet, amelyek különféle szenzorokat illetve egyéb kompatibilis eszközöket használnak. A Raspberry Pi 3 sokoldalúságát kihasználva ebben a projektben egy hőmérséklet- és páratartalom érzékelő segítségével automatizálódik a LED-ek megvilágításána...k egy része, míg a másik része a python programozás előnyeit kihasználva, a napi maximum szerint választja meg színét. A különböző hőmérséklet intervallumok különböző színeket eredményeznek. A LED-ek „láthatatlanságát” egy fából készített felhő alak fedi el, melynek formája utal a használati területre, illetve dizájn szempontjából is sokkal esztétikusabb.

Show full abstract
98
53
Hangreaktív mood lamp tervezése & vezérlése Android Linux okostelefonnal
1-7

A LED technológiát a világítástechnika mellett a különböző kisebb-nagyobb kijelzőkben is használják háttérvilágításként, továbbá a szórakoztató elektronikai cégek és perifériagyártók is meglátták benne a piaci potenciált. Ezekben az iparágakban, az utóbbi években ugrásszerűen megnőtt a termékek LED világít...ással való díszítése a könnyebb eladhatóság és a nagyobb profit érdekében. A projektben egy hang reaktív LED lámpa lesz bemutatva, mely a technológia, szórakoztatóipar felől betöltött szerepét hivatott bemutatni. Napjainkban már alapvető igény, hogy az ilyen eszközök mobilról vezérelhetők legyenek, így ez az elvárás kritikus tényező volt a fejlesztés során.

Show full abstract
64
44
Lightweight multi-agent framework for a cluster-based wireless sensor network
1-7.

Sensor applications and wireless sensor networks (WSNs) are becoming a part of our everyday life. A number of network arrangements are used in WSN. In this paper, we focus on the cluster based network to help identify the issues associated with communication within such networks. We present a lightweight multi-agent routing framework for a clus...ter based WSN to resolve some issues associated with such networks. By using state- of-art protocol in a unique combination and categorizing cluster layers, we take full advantage of the properties of the selected protocols. The simulation results illustrate that the proposed method is light-weight in terms of energy consumption by the sensor nodes communicating information within a cluster based network. Nevertheless, high network throughput and robust data communication are also achieved.

Show full abstract
50
77
Secure multi-level Cluster based wireless sensor network
1-7.

The demand of wireless sensor networks (WSNs) is on the raise due to its potential applications. The data transmission occurs via a wireless link by the sensor node in network hence these nodes are vulnerable to several outside or inside attacks. A WSN may works in an unfriendly environment therefore it is a fundamental requirement of WSN to se...cure the sensing data. In this paper, we focus on highlighting the security issues in a multilayer WSN architecture and provide a secure communication solution (combination of various state- of-art protocols) for it by considering the WSN constraints. We propose a multi-level protocol distribution method to enhance the security of the WSN under consideration via targeting and providing resilience to specific attacks at each level. The simulation and results show that by implementing our proposed method, the overall security of the network has been enhanced.

Show full abstract
69
31
Alacsony fogyasztású vezeték nélküli technológián alapuló kihangosító hangszóró tervezése oktatási célra
1-5.

Az Ipar 4.0/IoT elterjedésével megjelentek olyan eszközök, amelyek vezeték nélküli összeköttetésen alapuló technológiát alkalmaznak. Ezen technológia magas szintű kényelmet és rugalmasságot biztosít felhasználóinak, mivel ezek az eszközök egyszerűen vezérelhetők akár egy mobiltelefon vagy egy számítógép segítség...ével. Napjainkban nem csak az átlag felhasználók, hanem a kis- és nagyvállalatok körében is nagy rájuk a kereslet. E projekt során egy olyan kihangosító és hangszóró került megtervezésre, amely Bluetooth szabvány alapján létesít kapcsolatot bármilyen arra alkalmas okos eszközzel. A projekt elsősorban oktatási célú felhasználása indokolt, ahol nagy zajterhelés mellett zajlik az oktatás.

Show full abstract
58
43
Arduino fejlesztői platformmal vezérelt pontmátrix nyomtató
1-4.

Napjainkban egyre nagyobb teret hódít az újrahasznosítás. A környezet megóvásában fontos szerepet játszik az anyagok és eszközök újra felhasználása, feldolgozása. Gazdaságossági szempontok is indokolják, hogy a már nem üzemképes eszközöket, vagy azok alkatrészeit felhasználva új, működőképes tárgyakat, gépeket ...hozzunk létre. Ezeket szem előtt tartva került megvalósításra a projekt. A használaton kívüli CD/DVD olvasó, illetve régi nyomtató alkatrészeinek felhasználásával.

Show full abstract
58
35
Atmel mikrokontroller vezérelt kültéri meteorológia állomás tervezése
1-5.

A hőmérséklet mérése a mai világban elengedhetetlen, de legalább ugyanilyen fontosságú a páratartalom vagy a légnyomás pontos meghatározása. Szükség van ezen értékek pontos ismeretére a mindennapokban, például meteorológiai előrejelzések esetén. Mint ismert a klímaváltozás következtében komoly viharkárok keletkezn...ek, ennek megelőzése kulcsfontosságú. A hőmérséklet & páratartalom mérése az üvegházak üzemeltetésében is kiemelt prioritású a mezőgazdaságokban. Az Atmel mikrokontroller alapú kültéri mérő szenzor a meteorológiai értékek pontos meghatározásának a céljából készült el.

Show full abstract
49
49
Creating a Linux based home cloud & media service by using Raspberry Pi 3
1-6.

Nowadays the microcontrollers are getting cheaper and easier to configure. In my project I am going to show you the best ways to share the data at home between your devices. My goal was to create a home cloud service with some extras only using some old laptop HDDs and a Raspberry PI.

75
55
View All Issues