No. 16 (2005)
Articles

Effect of Selenium Supplementation on in vitro Radish and Green Pepper Seedlings Germination

Published December 6, 2005
Éva Domokos-Szabolcsy
Debreceni Egyetem Agrártudományi Centrum, Mezőgazdaságtudományi Kar, Zöldségtermesztési Tanszék, Debrecen
Zsuzsanna Veres
Debreceni Egyetem Agrártudományi Centrum, Mezőgazdaságtudományi Kar, Zöldségtermesztési Tanszék, Debrecen
Imre Holb
Debreceni Egyetem Agrártudományi Centrum, Mezőgazdaságtudományi Kar, Növényvédelmi Tanszék, Debrecen
Béla Kovács
Debreceni Egyetem Agrártudományi Centrum, Mezőgazdaságtudományi Kar, Élelmiszertudományi és Minőségbiztosítási Tanszék, Debrecen
Miklós Fári
Debreceni Egyetem Agrártudományi Centrum, Mezőgazdaságtudományi Kar, Zöldségtermesztési Tanszék, Debrecen
pdf

APA

Domokos-Szabolcsy, Éva, Veres, Z., Holb, I., Kovács, B., & Fári, M. (2005). Effect of Selenium Supplementation on in vitro Radish and Green Pepper Seedlings Germination. Acta Agraria Debreceniensis, (16), 149-155. https://doi.org/10.34101/actaagrar/16/3304

Selenium (Se) is an essential trace element for animals, microorganisms and some other eukaryotes. It has become increasingly evident that Se plays a significant role in reducing the incidence of lung, colorectal and prostate cancer in humans. Although there is evidence that selenium is needed for the growth of algae, the question of essentiality of Se in vascular plants is unresolved. Therefore Raphanus sativus (Se accumulator) and Capsicum annuum (non Se accumulator) were treated with 0-200 mg/l natrium-selenate. The results showed that lower (2 mg/l) concentration natrium-selenate increased the fitomass and total antioxodant capacity in seedlings.

Downloads

Download data is not yet available.