Folyóiratcikk

A szakközépiskolai turisztikai oktatás Magyarországon és Finnországban – összehasonlító tanulmány

Megjelent:
August 21, 2020
Szerző
Megtekintés
Kulcsszavak
Licenc

Copyright (c) 2019 Neumann János Egyetem Gazdálkodási Kar

Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

How To Cite
Kiválasztott formátum: APA
Mondok, A. (2020). A szakközépiskolai turisztikai oktatás Magyarországon és Finnországban – összehasonlító tanulmány. Economica, 10(2), 1-7. https://doi.org/10.47282/ECONOMICA/2019/10/2/3716
Absztrakt

A turizmus gyors növekedése és a munkaerő külföldre vándorlása Magyarországon is komoly munkaerőhiányt eredményezett az iparágban. A képzett és motivált munkaerő egyik kibocsátó forrása a turisztikai szakképzés rendszere, amely a rendszer tehetetlensége okán csak lassan képes reagálni a piaci folyamatokra. Mindemellett az erősen centralizált rendszer elenyésző lehetőséget biztosít a területi különbségek figyelembe vételére, hiszen a Nemzeti Alaptanterv és kapcsolódó szabályozó dokumentumai szűk mozgásteret biztosítanak az azt végrehajtó intézmények és fenntartóik számára.

Jelen cikk a magyarországi és a finnországi turisztikai szakképzési rendszer összehasonlító vizsgálatával igyekszik megoldást találni a hazai kihívásokra. Ennek eredményeként a szerző a középszintű turisztikai oktatás fejlesztésére lehetséges alternatívákat is megfogalmaz.