Articles

Effect of the environmentally friendly production systems on the vegetative characteristics of apple cultivars

Published:
April 11, 2017
Authors
View
Keywords
License

Copyright (c) 2018 International Journal of Horticultural Science

This is an open access article distributed under the terms of the Creative Commons Attribution License (CC BY 4.0), which permits unrestricted use, distribution, and reproduction in any medium, provided the original author and source are credited.

How To Cite
Selected Style: APA
Dremák, P., Csihon, Á, & Gonda, I. (2017). Effect of the environmentally friendly production systems on the vegetative characteristics of apple cultivars. International Journal of Horticultural Science, 23(1-4), 11-14. https://doi.org/10.31421/IJHS/23/1-4./1194
Abstract

In this study effect of the environmentally friendly production systems on the brunch cross sectional area of apple trees trained to free spindle canopy are presented based on the data of 39 cultivars. According to our results branch thickness of the apple cultivars located in the lower, middle and upper region of the tree are more homogenous in the integrated production system compared to the organic one. Therefore the severity of the annual maintain pruning must be necessarily more moderate in the integrated growing system, than in the organic production system.

References
  1. Csihon, Á. (2015): Új almafajták növekedési, terméshozási és gyümölcsminőségi tulajdonságainak vizsgálata. Doktori értekezés. DE MÉK. 173. pp.
  2. Csihon, Á. – Holb, I. – Gonda, I. (2015): Growing characteristics of apple cultivars and canopies. International Journal of Horticultural Science 21(1-2): 7-10. p. https://doi.org/10.31421/IJHS/21/1-2./1150
  3. Dremák, P. (2015): Környezetkímélő alma termesztéstechnológiák összehasonlító vizsgálata. Doktori (PhD) Disszertáció. DE MÉK. Debrecen. 152. pp.
  4. Dremák, P. – Csihon, Á. – Gonda, I. (2015): Growing characteristics of apple cultivars in environmentally friendly growing systems. International Journal of Horticultural Science 21(3-4): 7-10. p. https://doi.org/10.31421/IJHS/21/3-4./1159
  5. Dremák, P. – Csihon, Á. – Gonda, I. (2016): Vegetative parameters of apple cultivars in integrated and organic production systems. International Journal of Horticultural Science 22(1-2): 15-18. p. https://doi.org/10.31421/IJHS/22/1-2./1177
  6. Gonda, I. (1979): Az erőteljes metszés hatása az almafákra. Kertészet és Szőlészet. 28. évf. 9:5.
  7. Gonda, I. (1993): A fitotechnikai műveletek szerepe az alma integrált termesztés-technológiájában. Integrált termesztés a kertészetben (14.) 72-78.
  8. Gonda, I. (2005): Az ökológiai növényvédelem közvetett elemei. In: Holb I.(Szerk): A gyümölcsösök és a szőlő ökológiai növényvédelme. 34-46. p. Mezőgazda Kiadó. Budapest.
  9. Gonda, I. – Fülep, I. (2011): Az almatermesztés technológiája. Debreceni Egyetem AGTC Kutatási és Fejlesztési Intézet, Gonda István Betéti Társaság, F. N. Fruit Kft. 260. pp.
  10. Holb, I. J. (2005): Az ökológiai (bio-) és az integrált termesztés és növényvédelem alapelvei és kapcsolatuk. In. A gyümölcsösök és a szőlő ökológiai növényvédelme. Mezőgazda Kiadó. 11-17. p.
  11. Zahn, F. G. (1975): Mabstabe für die Anzucht und den Schitt der Obstgehölze. Mitteilungen des OVR Jork 30: 93-109. p.