No. 41 (2010)

Articles

Effects of cultivar and fertilization on extensograph parameters of winter wheat flours

Published December 15, 2010
Authors
Norbert Boros
Műszaki Kar, Környezet- és Vegyészmérnöki Tanszék
, Mária B. Varga
Agrár- és Gazdálkodástudományok Centruma, Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar, Élelmiszertudományi, Minségbiztosítási és Mikrobiológia Intézet, Debrecen
, Zoltán Győri
Agrár- és Gazdálkodástudományok Centruma, Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar, Élelmiszertudományi, Minőségbiztosítási és Mikrobiológia Intézet, Debrecen
View
Keywords
extensograph rheological properties protein content fertilization
How to Cite
Selected stlye: APA
Boros, N., B. Varga, M., & Győri, Z. (2010). Effects of cultivar and fertilization on extensograph parameters of winter wheat flours. Acta Agraria Debreceniensis, (41), 19–24. https://doi.org/10.34101/actaagrar/41/2674

In present paper we have examined the effect of mineral fertilization on the extensograph characteristics of wheat-flours. The baking quality of winter wheat is largely determined by cultivar, but it can be influenced by fertilization. Flours were from 4 cultivars grown at six nitrogen fertilizer. The average flour protein content of cultivars was very different (11.8, 13.0, 14.3, and 13.07%, respectively). We have found that the extensograph
properties of dough are affected by mineral fertilization, nevertheless, different cultivars distinctly react to the increase of fertilizer doses. We estimates the correlation between flour protein content and extensograph properties, based on our investigations, it became obvious that the correlation between flour protein content and extensograph parameters is really strong.

Downloads

Download data is not yet available.