Articles

Growing characteristics of apple cultivars in environmentally friendly growing systems

Published:
September 20, 2015
Authors
View
Keywords
License

This is an open access article distributed under the terms of the Creative Commons Attribution License (CC BY 4.0), which permits unrestricted use, distribution, and reproduction in any medium, provided the original author and source are credited.

How To Cite
Selected Style: APA
Dremák, P., Csihon, Á., & Gonda, I. (2015). Growing characteristics of apple cultivars in environmentally friendly growing systems. International Journal of Horticultural Science, 21(3-4), 7-10. https://doi.org/10.31421/IJHS/21/3-4./1159
Abstract

Nowadays the condition of the good saleability of the fruit is the application of controlled environmentally friendly technologies. Success of the growing is basically influenced by the production value of the cultivars, and their flexibility to the different technologies. In our examinations the effect of the integrated and organic farming  system has been evaluated on the growing characteristics of the apple cultivars. According to our results the trunk thickness of the trees both in the initial and both in the later bearing period is higher in the integratedproduction compared to the organic farming system. This differences most likely caused by the variance of the crop load.

References
  1. CSIHON, Á. (2015): Új almafajták növekedési, terméshozási és gyümölcsminőségi tulajdonságainak vizsgálata. Doktori értekezés. DE MÉK. 173. pp.
  2. CSIHON, Á. – HOLB, I. – GONDA, I. (2015): Growing characteristics of apple cultivars and canopies. International Journal of Horticultural Science 21(1-2): 7-10. p. https://doi.org/10.31421/IJHS/21/1-2./1150
  3. DREMÁK, P. (2015): Környezetkímélő alma termesztéstechnológiák összehasonlító vizsgálata. Doktori értekezés. DE MÉK. 152. pp.
  4. GONDA, I. (1995): Kiút a válságból. Intenzív almatermesztés. PRIMOM Kiadó, Nyíregyháza.163. p.
  5. GONDA, I. (2005): Az ökológiai növényvédelem közvetett elemei. In. HOLB, I. (szerk.): A gyümölcsösök és a szőlő ökológiai növényvédelme. Mezőgazda Kiadó, Budapest. 34-40. p.
  6. HOLB, I. J. (2000a): Az alma ventúriás varasodásának mértéke integrált és ökológiai védekezési programokban. Kertgazdaság 32(2): 25-35. p.
  7. HOLB, I. J. (2000b): Disease progress of apple scab caused by Venturia inaequalis in environmentally friendly growing systems. Int. J. Hort. Sci. 6(4): 56-62. p.
  8. HOLB, I. J. (2005): Az ökológiai (bio-) és az integrált termesztés és növényvédelem alapelvei és kapcsolatuk. In. A gyümölcsösök és a szőlő ökológiai növényvédelme. Mezőgazda Kiadó. 11-13. p.
  9. EARLES, R. – AMES, G. – BALASUBRAHMANYAM, R. – BORN, H. (1999): Organic And Low-Spray Apple Production. Appropriate Technology Transfer for Rural Areas. 1-38. p.
  10. FISCHER, M. – FISCHER, C. (2004): Genetic Resources As Basis For New Resistant Apple Cultivars. Journal of Fruit and Ornamental Plant Research. Special ed. 12: 64-76. p.
  11. JANICK, J. – CUMMINS, J. N. – BROWN, S. K – HEMMAT, M. (1996): Apples. Fruit Breed. Tree and Tropical Fruits. 1-76. p.
  12. LESPINASSE, J. M. (1977): La conduite du Pommier. Types de fructification, incidence sur la conduite de l’ambre. Brochure Invuflec. 80. pp.
  13. LESPINASSE, J. M. (1980): La conduite du Pommier (2Éme partie). L’axe Vertical. la rénovation des vergers. Brochure CTIFL. 120. pp.