No. 32 (2008)
Articles

Connection of crude protein content and amino acid content of forage and medium quality winter wheat varieties in the relation of quantity and quality

Published December 21, 2008
Zoltán Mezei
1Hajdúsági Gabonaipari Zártkörűen Működő Részvénytársaság Központi Laboratóriuma, Debrecen
Zoltán Győri
Debreceni Egyetem Agrár- és Műszaki Tudományok Centruma, Mezőgazdaságtudományi Kar, Élelmiszertudományi, Minőségbiztosítási és Mikrobiológia Intézet, Debrecen
János Csapó
Debreceni Egyetem Agrár- és Műszaki Tudományok Centruma, Mezőgazdaságtudományi Kar, Élelmiszertudományi, Minőségbiztosítási és Mikrobiológia Intézet, Debrecen; Kaposvári Egyetem Állattudományi Kar, Kémiai-Biokémiai Tanszék, Kaposvár
pdf

APA

Mezei, Z., Győri, Z., & Csapó, J. (2008). Connection of crude protein content and amino acid content of forage and medium quality winter wheat varieties in the relation of quantity and quality. Acta Agraria Debreceniensis, (32), 73-79. https://doi.org/10.34101/actaagrar/32/3020

We analysed the crude protein content, amino acid content, amino acid composition of four forage and milling III. quality winter wheat varieties (Magor, Hunor, Róna and Kondor) from their samples from five following years (2003, 2004, 2005, 2006, 2007). We found that quantity of essential and non-essential amino acids rose with increase in crude protein content. On examination of protein amino acid composition in relation to crude protein content we found that the crude protein content increased the quantities of the non-essential amino acids also rose, while those of the essential amino acids decreased as the lysine, the limiting amino acid of wheat. We also established that, as crude protein content increased, the biological value of the protein decreased.

Downloads

Download data is not yet available.