No. 36 (2009)
Articles

Connection of protein and amino acid content of forage and medium quality winter wheat varieties

Published November 2, 2009
Zoltán Mezei
Hajdúsági Gabonaipari Zártkörűen Működő Részvénytársaság Központi Laboratóriuma, Debrecenr
Ágnes Pongrácznl Barancsi
Szolnoki Főiskola Műszaki és Mezőgazdasági Fakultás, Mezőtúr
Péter Sipos
Debreceni Egyetem Agrár- és Műszaki Tudományok Centruma, Mezőgazdaságtudományi Kar, Élelmiszertudományi, Minőségbiztosítási és Mikrobiológiai Intézet, Debrecen
Zoltán Győri
Debreceni Egyetem Agrár- és Műszaki Tudományok Centruma, Mezőgazdaságtudományi Kar, Élelmiszertudományi, Minőségbiztosítási és Mikrobiológiai Intézet, Debrecen
János Csapó
Debreceni Egyetem Agrár- és Műszaki Tudományok Centruma, Mezőgazdaságtudományi Kar, Élelmiszertudományi, Minőségbiztosítási és Mikrobiológiai Intézet, Debrecen; Kaposvári Egyetem, Állattudományi Kar, Kémiai-Biokémiai Tanszék, Kaposvár
pdf

APA

Mezei, Z., Pongrácznl Barancsi, Ágnes, Sipos, P., Győri, Z., & Csapó, J. (2009). Connection of protein and amino acid content of forage and medium quality winter wheat varieties. Acta Agraria Debreceniensis, (36), 101-107. https://doi.org/10.34101/actaagrar/36/2799

We analysed the crude protein content, amino acid content, amino acid composition of four forage and milling III. quality winter wheat varieties (Magor, Hunor, Róna and Kondor) from their samples from five following years (2003, 2004, 2005, 2006, 2007). We found that quantity of essential and non-essential amino acids rose with increase in crude protein content. On examination of protein amino acid composition in relation to crude protein content we found that the crude protein content increased the quantities of the non-essential amino acids also rose, while those of the essential amino acids decreased as the lysine, the limiting amino acid of wheat. We also established that, as crude protein content increased, the biological value of the protein decreased.

Downloads

Download data is not yet available.