Keresés
Keresési eredmények
-
A som és a homoktövis mikroszaporítása
105-112Megtekintések száma:127Kísérleteinkben sikerült megoldani a som és a homoktövis hajtáscsúcs kultúrából történő invitro szaporításának egyes lépéseit. Az alkalmazott táptalajok az egyes növényeknél nagyon eltérőek voltak (DCR, BTM) az alkalmazott hormonszint tekintetében a BAP bizonyult megfelelőnek. A kultúrák indítását, felszaporítását sikerült megoldanunk, jelenleg a gyökereztetési kísérletek folynak.
-
Különleges bogyós gyümölcsű növények (fanyarka, mézbogyó, fekete berkenye, som és homoktövis) mikroszaporítása
137-140Megtekintések száma:186A általunk vizsgált növények (mézbogyó, fanyarka, fekete berkenye, som és homoktövis) esetében sikerült a teljes mikroszaporítási technológiát kidolgozni, (indítás- felszaporításgyökereztetés) így megfelelő módszert tudunk a kutatók és termelők kezébe adni az újonnan nemesített fajták gyors felszaporítására és elterjesztésére.
-
Hazai termesztésű gyógynövények és gyümölcsök felhasználása funkcionális élelmiszerek előállítására
197-201Megtekintések száma:213A bioaktív komponensek érzékenyek a környezeti hatásokra és a technológiai folyamatok körülményeire, ezért ezeknek az anyagoknak a védelmét biztosítani kell, melynek hatékony módszere a mikrokapszulázás. Kutatásaink célja Magyarországon termesztett, jelentős antioxidáns kapacitással bíró gyógy- és fűszernövények (orvosi citromfű, kerti és spanyol kakukkfű), valamint színanyagokban gazdag gyümölcsféleségek (fekete bodza, szeder, cseresznye és homoktövis) kivonatainak és sűrítményeinek mikrokapszulázása és funkcionális élelmiszerekben való felhasználása. Kísérleteink első eredményeit összegezve megállapítottuk, hogy a két gyógynövény esetében a növények kivonatának felhasználásával előállított, míg a bogyós gyümölcsök esetében a sűrítmény felhasználásával legyártott mikrokapszulák antioxidáns kapacitása kiemelkedő és ezeket a kapszula-változatokat hoszszabb távú eltartási kísérleteknek is érdemes alávetni.