Cikkek

Egészségügyi dolgozók sportolási szokásai az Észak-alföldi régióban

Megjelent:
February 28, 2020
Szerzők
Megtekintés
Kulcsszavak
How To Cite
Kiválasztott formátum: APA
Szépné Varga, . H., & Balatoni, I. (2020). Egészségügyi dolgozók sportolási szokásai az Észak-alföldi régióban. Acta Medicinae Et Sociologica, 11, 55-64. https://doi.org/10.19055/ams.2020.11/Kulonszam/5
Absztrakt

Az egészségügyi intézményekben dolgozók egészsége több szempontból is kockázatnak van kitéve. Ezen káros hatások ellensúlyozásában a rendszeres fizikai aktivitás is szerepet játszhat. Kutatásunk során Magyarország egyik legnagyobb egészségügyi szolgáltató intézményében vizsgáltuk a munkavállalók sportolási szokásait. A felmérést önkéntes és anonim módon, kérdőíves módszerrel végeztük. A 987 válaszadónak 45,1%-a sportol rendszeresen, legalább heti két alkalommal. Vizsgáltuk a különböző munkaköri csoportok – orvos, szakdolgozó, egyéb munkakörben foglalkoztatott –, valamint a nemek közötti különbségeket is.
Az eredmények alapján megállapítható, hogy a régióban továbbra is fejleszteni szükséges az egészségtudatosságot, amelynek különösen fontos eleme lehet a munkáltató egészségügyi intézmény szervezett formában megvalósított egészségfejlesztő tevékenysége.