No. 63 (2015)
Articles

The significance of sour cherry in iron supplementation

Published February 17, 2015
Andrea Nemes
Debreceni Egyetem Mezőgazdasági-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar, Állattudományi, Biotechnológiai és Természetvédelmi Intézet, Debrecen
Edina Baranyai
Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Kar, Szervetlen- és Analitikai Kémiai Tanszék, Debrecen
Judit Remenyik
Debreceni Egyetem Mezőgazdasági-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar, Állattudományi, Biotechnológiai és Természetvédelmi Intézet, Debrecen
pdf

APA

Nemes, A., Baranyai, E., & Remenyik, J. (2015). The significance of sour cherry in iron supplementation. Acta Agraria Debreceniensis, (63), 101-104. https://doi.org/10.34101/actaagrar/63/1843

The iron concentration of ’Csengődi csokros’, ’Debreceni- and ’Érdi bőtermő’ , ‘Éva’, ’Kántorjánosi’ ,’Petri’ and the ’Újfehértói fürtös’ cultivars was determined by ICP-MS. Furthermore the Vitamin C, L-Malis acid and Citric acid concentration of samples were measured.

Our results show that large amount Fe2+ (average 20.5 mg kg-1) accumulates in the pulp of sour cherry. Besides, the concentration of Vitamin C, L-Malis acid, that increase the absorption of iron, are high. Based on these results, the sour cherry and the products of sour cherry play an important role in the forming of iron content in body.

Downloads

Download data is not yet available.