No. 17 (2005): Special Issue
Articles

The bioactive compounds of sour cherry (Prunus cerasus) with special regards to antioxidant activity and antioxidant density

Published September 14, 2005
Zsuzsanna Veres
DE ATC, Zöldségtermesztési Tanszék, Debrecen
Judit Remenyik
DE TEC, Biológia Tanszéki Csoport, Biokémia Tanszék, Debrecen
József Nyéki
DE ATC, Szaktanácsadási és Fejlesztési Intézet, Debrecen
Zoltán Szabó
DE ATC, Szaktanácsadási és Fejlesztési Intézet, Debrecen
László Popovics
Észak- Alföldi Regionális Agrár-Innovációs és Technológiatranszfer Központ Közhasznú Társaság, Nyíregyháza
Imre Holb
DE ATC, Növényvédelmi Tanszék, Debrecen
Miklós Gábor Fári
DE ATC, Zöldségtermesztési Tanszék, Debrecen,
pdf

APA

Veres, Z., Remenyik, J., Nyéki, J., Szabó, Z., Popovics, L., Holb, I., & Fári, M. G. (2005). The bioactive compounds of sour cherry (Prunus cerasus) with special regards to antioxidant activity and antioxidant density. Acta Agraria Debreceniensis, (17), 83-87. https://doi.org/10.34101/actaagrar/17/3275

Evidence suggests that a diet high in fruits and vegetables may reduce the risk of chronic diseases, such as cardiovascular disease and cancer, and phytochemicals including phenolics, flavonoids and carotenoids from fruits and vegetables may play a key role in reducing chronic disease risk. Recent research has proven that sour cherry (Prunus cerasus L.) is a valuable natural source of some bioactive compounds important in human health preservation.
In our work, we identified the total antioxidant capacity and ”antioxidant density” of sour cherry varieties named ”Újfehértói fürtös”, ”Debreceni bõtermõ”, ”Kántorjánosi” and ”Érdi bõtermõ” and those of the ”Bosnyák” sour cherry clones. ”Antioxidant density” is a biological value indicator obtained in a synthetic way, which indicates the antioxidant capacity of the particular food, e. g. fruit and vegetable, per 1 Calorie.

Downloads

Download data is not yet available.