No. 63 (2015)
Articles

Development of a new measurement method to determine plant antioxidant status

Published February 17, 2015
Andrea Nemes
Debreceni Egyetem Mezőgazdasági-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar, Állattudományi, Biotechnológiai és Természetvédelmi Intézet, Debrecen
Éva Stefanovitsné Bányi
Budapesti Corvinus Egyetem, Élelmiszertudományi Kar, Alkalmazott Kémia Tanszék, Budapest
Judit Remenyik
Debreceni Egyetem Mezőgazdasági-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar, Állattudományi, Biotechnológiai és Természetvédelmi Intézet, Debrecen
pdf

APA

Nemes, A., Stefanovitsné Bányi, Éva, & Remenyik, J. (2015). Development of a new measurement method to determine plant antioxidant status. Acta Agraria Debreceniensis, (63), 105-112. https://doi.org/10.34101/actaagrar/63/1844

 

The antioxidant capacity of 12 cultivar that were harvested in 2014, were determined by FRAP (Ferric Reducing Ability of Plasma), DPPH (1,1-diphenyl-2-picrylhydrazyl radical-scavenging activity) TEAC (Trolox Equivalent Antioxidant Capacity) and photochemiluminescence method. In sour cherry, the most antioxidant effects of natural bioactive compounds are anthocyanins. Our results show that the photochemiluminescence method is the most suitable to determine the antioxidant capacity of red soft fruits and tart cherries

Downloads

Download data is not yet available.