Konferencia beszámoló (Conference Summary)

Gyepek a változó világban

Megjelent:
2021 October 27
Szerző
Megtekintés
Kulcsszavak
How To Cite
Kiválasztott formátum: APA
Nagy, G. (2021). Gyepek a változó világban. Gyepgazdálkodási Közlemények, 8(1-2), 53-55. https://doi.org/10.55725/gygk/2010/8/1-2/10262
Absztrakt

Az Európai Gyepgazdálkodási Szövetség a „Gyepek a változó világban” (Grassland in a changing World) címmel rendezte 23. konferenciáját a németországi Kielben (2010. augusztus végén szeptember elején). A témaválasztást a szervezők a napjainkat meghatározó „globális változások”-kal magyarázták, melyek között nevesítésre kerültek a világpiaci változások, a nemzetközi társadalmi fejlemények, az információs társadalom jelenkori következményei, különösen pedig a klímaváltozás. A szakmai programot 5 szekcióba (ezeken belül alszekciókba) rendszerezték:
– a gyepek és a globális változás (klímaváltozás; társadalmi-gazdasági változások)
– a gyepekre alapozott mezőgazdasági termelési rendszerek jövője (gyepgazdálkodási módszerek és technológiák; a genetikai erőforrások szerepe)
– a gyepektől a hús- és tejtermelésig (takarmánytartósítás, takarmányérték és termékminőség; a termékelőállítás hitelessége és nyomonkövethetősége gyepeken)
– a gyepes ökoszisztémák haszna és szolgáltatásai (a különböző hasznok és szolgáltatások közötti egyensúly; a biodiverzitás funkciói)
– legelői és legeltetési rendszerek (a legelőkezelés és termékelőállítás; környezeti előnyök és rizikófaktorok).