Szemle (Review)
Újabb szempontok a legeltetéses állattartás értékelésében
Megjelent:
2021-10-27
Szerző
Megtekintés
Hogyan hivatkozzuk
Kiválasztott formátum:
APA
Nagy, G. (2021). Újabb szempontok a legeltetéses állattartás értékelésében. Gyepgazdálkodási Közlemények, 8(1-2), 41-46. https://doi.org/10.55725/gygk/2010/8/1-2/10260
Absztrakt
Ez a szakirodalmi tanulmány a szakmai körökben talán kevésbé ismert „nádas csenkesz toxikózis” kórtörténetét mutatja be, amely – ha nem sikerült volna megoldani a problémát – a legeltetéses állattartás egyik gátjává válhatott volna. A másik nagy témakör, a takarmányok- és állati termékek minősége, korunk nagyon aktuális témájának nevezhető, tekintettel arra, hogy fontos humán egészségügyi vonatkozásai is vannak. A gyepen termelt állati termékek kedvező vitamin-, zsír- és zsírsav tartalma, illetve kedvező zsírsav összetétele több gazdasági állatfaj (szarvasmarha, sertés, baromfi) és többféle állati termék (tej, vaj, hús, tojás) esetében bizonyítást nyert.