Ez egy régi verzió, publikálva: 2022-07-15. Legfrissebb verzió elolvasása.
Gyógyszergazdálkodás

A támogatott metformin hatóanyag tartalmú készítmények használatának alakulása Magyarországon 2015 és 2019 között

Megjelent:
2022-07-15 — Frissítve ekkor: 2022-07-15
Szerzők
Megtekintés
Licenc

Copyright (c) 2022 Egészségügyi Innovációs Szemle

Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

Az Egészségügyi Innovációs Szemle folyóiratban megjelenő cikkek szabadon megoszthatók, másolhatók az anyagok bármilyen megjelenési formájában a "CC Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0" licenszben szereplő szabályok betartásával.

A cikkek változtatás nélkül terjeszthetők, és kereskedelmi felhasználásuk tilos.

How To Cite
Kiválasztott formátum: APA
Szávó, E., Nagy, A., Dombrádi, V., Bányai, G., Sztanek, F., Boruzs, K., & Biró, K. (2022). A támogatott metformin hatóanyag tartalmú készítmények használatának alakulása Magyarországon 2015 és 2019 között. Egészségügyi Innovációs Szemle, 1(1). https://ojs.lib.unideb.hu/egisz/article/view/8283
Absztrakt

Világszerte mintegy 415 millió ember él cukorbetegséggel, és becslések szerint 193 millió ember él a földön úgy, hogy nem diagnosztizálták nála a meglévő cukorbetegségét. Globálisan a cukorbetegség prevalenciája a felnőttek körében 4,7%-ról 8,5%-ra nőtt 1980 és 2014 közötti időszakban, ezen felnőttek 90-95%-a 2-es típusú diabetes mellitus betegségben szenved.
A 2-es típusú cukorbetegség mikrovaszkuláris és makrovaszkuláris szövődményekhez vezet, amelyek óriási terhet jelentenek az egészségügyi ellátó rendszerekre. Annak ellenére, hogy növekszik a 2-es típusú cukorbetegség kockázati tényezőivel kapcsolatos ismeret, ami a sikeres megelőzési programok bizonyítéka, mégis a betegség gyakorisága és előfordulása világszerte továbbra is emelkedik. A szűrőprogramok révén történő korai felismerés, valamint a biztonságos és hatékony terápiák rendelkezésre állása csökkenti a morbiditást és a halálozást azáltal, hogy megelőzi vagy késlelteti a szövődményeket.
A metformin az egyik legnépszerűbb orális glükózszint-csökkentő gyógyszer, amelyet széles körben az optimális kezdeti kezelésnek tekintenek világszerte a 2-es típusú diabetes mellitusban szenvedő betegek esetén. A gyógyszer különféle iránymutatásokban, első választandó kezelésként ajánlott, ideértve az European Association for the Study of Diabetes (EASD) és az American Diabetes Association (ADA) irányelveit is. Kedvező státusza a hatékonyságában, az alacsony költségekben, a súly semlegességében és a jó biztonsági profilban rejlik. Egyéb előnyöket is leírtak, ideértve bizonyos lipidek, gyulladásos markerek javulását és a kardiovaszkuláris események csökkentését. Ezért tűztük ki célul azt, hogy megvizsgáljuk pontosan hogyan alakult az elmúlt öt évben a támogatott metformin készítmények trendje hazánkban. Ezen kívül összefüggéseket vizsgáltunk meg a kiváltott dobozszám és a fogyasztói ár, a TB támogatás, valamint a népességszám között. Vizsgáltuk a kiváltásra vonatkozó gyakoriságot 2015-2019 közötti időszakban.
A vizsgálathoz a nyilvánosan hozzáférhető Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) adatbázist használtuk fel, valamint a Központi Statisztikai Hivatal adatait hazánk lakosságszámára vonatkozóan.
Az elmúlt öt évben 10.000 főre vetítve Somogy megyében volt a metformin kiváltás aránya a legnagyobb mértékű, míg Zala megyében a legalacsonyabb. Ha viszont az összes kiváltást vesszük figyelembe – a lakosságszámtól eltekintve –, akkor néhány kivételtől eltekintve egyfajta csökkenés figyelhető meg az egyes megyékben. Ugyanakkor a gyakoriság számítás eredménye azt mutatja, hogy évről évre nőtt a metformin kiváltási aránya, ami magyarázza az egyre növekvő megbetegedések számát. Szintén alátámasztja ezt az a tény, hogy habár a népességszám 2015 és 2019 között folyamatosan csökkent, a metformin kiváltás aránya azonban növekvő tendenciát mutat, amelyből azt a következtetést lehet levonni, hogy folyamatosan nő a diabeteses betegek száma.