Interdiszciplináris

A Fogyatékossággal élő személyek jogairól szóló egyezmény vonatkozásai a pszichiátriai betegek ellátásával összefüggésben

Megjelent:
July 15, 2023
Szerző
Megtekintés
Kulcsszavak
Licenc

Copyright (c) 2023 Egészségügyi Innovációs Szemle

Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

Az Egészségügyi Innovációs Szemle folyóiratban megjelenő cikkek szabadon megoszthatók, másolhatók az anyagok bármilyen megjelenési formájában a "CC Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0" licenszben szereplő szabályok betartásával.

A cikkek változtatás nélkül terjeszthetők, és kereskedelmi felhasználásuk tilos.

How To Cite
Kiválasztott formátum: APA
Bányai, G. (2023). A Fogyatékossággal élő személyek jogairól szóló egyezmény vonatkozásai a pszichiátriai betegek ellátásával összefüggésben. Egészségügyi Innovációs Szemle, 2(2), 47-56. https://doi.org/10.56626/egis.v2i2.13126
Absztrakt

Az emberi méltóság tekinthető az emberi lét alapjának, s ezt minden ember számára biztosítani törekszenek a jogszabályok. Ez a fajta jogegyenlőség megkívánja, hogy embertársaink között indokolatlan különbséget ne tehessen se az állam, se a társadalom. A megkülönböztetés tilalma tehát a jogegyenlőség megerősítéseként szolgál és a védendő tulajdonságok között említi a fogyatékosságot is. Ennek megfelelően a fogyatékossággal élő személyek méltóságának és jogainak védelmére külön figyelmet kell fordítani az élet minden területén.
A Fogyatékossággal élő személyek jogairól szóló egyezmény és az ahhoz kapcsolódó Fakultatív Jegyzőkönyv kihirdetését követően megkezdődött a hazai szabályozás harmonizációja a fogyatékosság új definíciója alapján. Az új definíció a pszichés károsodással élő személyeket is nevesíti. Az így létrejött jogi védelem célját, hatását, illetve az esélyegyenlőség megteremtésére vonatkozó további szükséges intézkedéseket vesszük számba az egészségügyi, azon belül is a pszichiátriai ellátás tekintetében.