Search

Published After
Published Before

Search Results

  • AZ ÉTKEZÉSI TOJÁSTERMELÉSBEN ALKALMAZOTT TARTÁSTECHNOLÓGIÁK FENNTARTHATÓSÁGI KÉRDÉSEI
    Views:
    209

    Ma már egyre inkább ismert az étkezési tojás pozitív hatása, az anyatejhez hasonló, teljes biológiai értékű fehérjéket tartalmazó élelmiszer. Miután relatíve olcsó, magas tápértékű komplex táplálékforrás, az emberi szervezet napi állatifehérje-szükséglete a legolcsóbban és a legkisebb környezeti terhelés mellett a tojással fedezhető. Hasonlóan más élelmiszerekhez, a tojással kapcsolatos fogyasztói igények is jelentősen változtak az elmúlt években, egyre inkább előtérbe kerül az állatjólét, valamint az egészség- és környezettudatosság, s ennek okán egyre több kérdés merül fel a különböző tartásmódokkal, különösképpen a ketreces rendszerekkel kapcsolatosan. Ennek kapcsán a tanulmány célja, hogy megvizsgálja a különböző tartásmódok fenntarthatóságbeli kérdéseit, valamint a fogyasztók egészségére és tojásfogyasztásra ható tényezőit, a releváns nemzetközi szakirodalmak és adatbázisok szintetizálása révén.

  • The DON-Toxin Content Analysis of the Milling By-Product
    271-278
    Views:
    84

    Thanks to the favourable impact of the vintage effect occurring in recent years the Fusarium contamination of wheat and consequently a high DON toxin concentration has often caused a problem. The DON toxin in terms of human and animal health is a serious food safety risk factor. Therefore, it is important that there be methods during the wheat milling process, which reduce the level of the toxin. We proved in our earlier examinations that with the help of a modern colour sorting machine the DON toxin content of wheat items can be significantly reduced. The question is how the mycotoxin content of the by-product produced in parallel during the process changes, which is used primarily as animal forage. The authors present an analysis of these relevant experimental data. The results show that the toxin content of the by-product exceeds the toxin content of the initial wheat item.