Bemutatkozás

A Competitio lektorált (kettős-vak), szabad hozzáférésű (open access), tudományos folyóirat, amelyet az MTA IX. osztályának Gazdaságtudományi Doktori Minősítő Bizottsága „C” kategóriába sorolt. A lap új tudományos eredményeket tartalmazó cikkeket közöl a modern közgazdaságtan minden területéről, emellett nyitott az üzleti tudományokkal foglalkozó magas minőségű tanulmányok előtt is. Folyóiratunk 2002-ben kezdte meg működését Competitio - A Debreceni Egyetem Közgazdaságtudományi Karának periodikája címmel az akkor harmadik évét kezdő közgazdaságtudományi doktori iskola gondozásában azzal a céllal, hogy tudományteremtő fórummá nőjje ki magát nemcsak az egyetemen, hanem egész Magyarországon. Azóta - 2009-től immáron Competitio néven - jelentet meg empirikus és elméleti orientáltságú kéziratokat a lap a Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Karának kiadásában évente két számot összevonva decemberben. A bírálati folyamat során a szerző neve rejtve marad a bíráló előtt, a bíráló neve pedig a szerző előtt (double-blind review). Az elfogadott cikkeket azonnal közzé teszi a folyóirat online formában ("online megjelent") DOI azonosító számmal ellátva, míg a teljes szám nyomtatott kötetben is megjelenik. A Competitio magyar és angol nyelven közöl írásokat. Minden megjelent lapszám rögzítésre kerül a Debreceni Egyetem repozitóriumában, és az alábbi linken megtekinthető: https://hdl.handle.net/2437/272385

Folyóiratunk évente két számot jelentet meg. Jelenleg a két számot egyszerre, decemberben van lehetőségünk megjelentetni.

A Competitio folyóirat a modern közgazdaságtudomány bármely területéről közöl tanulmányokat, amelyek új tudományos eredményeket tartalmaznak. A tanulmányok lehetnek empirikus vagy elméleti irányultságúak, illetve kritikai irodalom-összefoglalások. A folyóirat nyitott az üzleti tudományok területéről származó magas minőségű tanulmányok előtt is. A tanulmányok mellett a folyóirat recenziókat, valamint a tudományos élet jelentős hazai és nemzetközi eseményeiről szóló beszámolókat is közöl.

A publikálás magyar és angol nyelven lehetséges. A magyar nyelvű tanulmányokat hibátlan helyesírással és nyelvhelyességgel, az angol nyelvű tanulmányokat pedig anyanyelvi lektor által ellenőrizve kell benyújtani.  A bírálati folyamat során a szerző neve rejtve marad a bíráló előtt, a bíráló neve pedig a szerző előtt (double-blind review). Az elfogadott cikkeket azonnal közzé teszi a folyóirat online formában ("online megjelent") DOI azonosító számmal ellátva, míg a teljes szám nyomtatott kötetben is megjelenik. A teljes bírálati folyamat általában 12-14 hetet vesz igénybe (átlagosan eltelt idő a kéziratok benyújtása és az online publikálás között).

A Competitio online változata szabad hozzáférésű (open access), ami a következőket jelenti:

A honlapon közzé tett cikkek, tanulmányok szabadon letölthetők, másolhatók, terjeszthetők, kereshetők, hivatkozhatóak az eredeti forrás pontos megjelölésével. Minden - a Competitioban publikált - cikk és tanulmány (beleértve minden adatot, képet, kiegészítő fájlt) kívülről hivatkozható, keresők által átfésülhető, felhasználható cikk adatbázisokban teljesen ingyenesen, amennyiben a forrást és a kiadót megjelölik. 

A folyóirat nem számol fel semmilyen cikkfeldolgozási vagy megjelentetési díjat.