Évf. 4 szám 1 (2005)
Kutatás közben

A minőség fogyasztói és termelői értékelése

Megjelent augusztus 24, 2020
Balázs Siklós
Debreceni Egyetem Közgazdaságtudományi Doktori Iskola
PDF

APA

Siklós, B. (2020). A minőség fogyasztói és termelői értékelése. Competitio, 4(1), 157–168. https://doi.org/10.21845/comp/2005/1/9

A fogyasztók és a vállalatok minőségkoncepciói eltérnek egymástól. Ez jelentős hatékonyságveszteséghez vezet, a vállalatok ugyanis egy vélelmezett fogyasztói minőségkép alapján végeznek marketingtevékenységet, ez a kép azonban az esetek döntő többségében nem fedi a valóságot. A tanulmány amellett érvel, hogy a fogyasztóban kialakuló minőségkép nehéz előrejelezhetősége miatt a vállalatnak nem reaktív módon, e vélekedés feltérképezésével kell tevékenykednie, hanem proaktívan, e kép tudatos alakításával, a fogyasztói információfeldolgozó rendszer korlátainak figyelembevétele mellett.

  1. Ahtola, O. T. (1984): Price as a Give Component in an Exchange Theoretic Multicomponent Model. Advances in Consumer Research, Vol. 11. 623–626.
  2. Bettman, J. R. (1979): Memory Factors in Consumer Choice: a Review. Journal of Marketing, Vol. 43. 37–53.
  3. Bolton, R. N. – Drew, J. H. (1991): A Multistage Model of Customers' Assessments of Service Quality and Value. Journal of Consumer Research, Vol 17. No. 3. 375–384.
  4. Boulding, W. – Kalra, A – Staelin, R. (1999): The Quality Double Whammy. Marketing Science, Vol. 18. No. 4. 463–484.
  5. Cohen, J. B. (1979): The Structure of Product Attributes: Defining Attribute Dimensions for Planning and Evaluation. Analytic Approaches to Product and Marketing Planning, Cambridge.
  6. Garvin, D. A. (1984): What Does “Product Quality” Really Mean? Sloan Management Review, Fall, 25–43.
  7. Maynes, E. S. (1976): The Concept and Measurement of Product Quality. Household Production and Consumption, Vol. 40. No. 5. 529–559
  8. Miller, G. A. (1956): The Magical Number Seven, Plus or Minus Two: Some Limits on Our Capacity for Processing Information. Psychological Review, Vol 63. 81–97.
  9. Monroe, K. B. (1971): Measuring Price Thresholds by Psychophysics and Latitudes of Acceptance. Journal of Marketing Research, Vol. 8. No. 11. 460–464.
  10. Olson, J. C. – Reynolds, T. J. (1983): Understanding Consumers’ Cognitive Structures: Implications for Advertising Strategy. Advertising and Consumer Psychology, Lexington Books, Lexington.
  11. Ong, B. S. (1994): Conceptualizing “Reference Quality” Claims: Empirical Analysis of its Effects on Consumer Perceptions. American Business Review, January, 86–92.
  12. Parasuraman, A. – Zeithaml, V. – Berry, L. (1985): A Conceptual Model of Service Quality and its Implications for Future Research. Journal of Marketing, Vol. 49. 41–50.
  13. Parasuraman, A. – Zeithaml, V. – Berry, L. (1988): SERVQUAL: A Multiple-Item Scale for Measuring Consumer Perceptions of Service Quality. Journal of Retailing, Vol. 64. No. 1. 12–40.
  14. Rao, A. R. – Qu, L. – Ruekert, R. W. (1999): Signaling Unobservable Product Quality Through a Brand Ally. Journal of Marketing Research, Vol. 36. No. 5. 258–268.
  15. Simon, H. (1974): How Big is a Chunk? Science, No. 183. 482–488.
  16. Spence, M. (1973): Job Market Signaling. The Quarterly Journal of Economics, Vol. 87. No. 3. 355–374.
  17. Woodall, T. (2001): Six Sigma and Service Quality: Christian Grönroos Revisited. Journal of Marketing Management, No. 17. 595–607.
  18. Zeithaml, V. A. (1988): Consumer Perceptions of Price, Quality, and Value: A Means-End Model and Synthesis of Evidence. Journal of Marketing, Vol 52. No. 7. 2–22.