No. 26 (2007)
Articles

Model Experiment Analysis of the Antioxidant Effect of Conjugated Linoleic Acid

Published July 16, 2007
Anikó Borosné Győri
Debreceni Egyetem Agrártudományi Centrum, Mezőgazdaságtudományi Kar, Állattenyésztéstudományi Intézet, Debrecen
Rozália Salamon
EMTE Műszaki és Társadalomtudományi Kar, Élelmiszertudományi Tanszék, Csíkszereda
János Gundel
Állattenyésztési és Takarmányozási Kutatóintézet, Herceghalom
Zoltán Győri
Debreceni Egyetem Agrártudományi Centrum, Mezőgazdaságtudományi Kar, Állattenyésztéstudományi Intézet, Debrecen
Szidónia Salamon
EMTE Műszaki és Társadalomtudományi Kar, Élelmiszertudományi Tanszék, Csíkszereda
János Csapó
Kaposvári Egyetem, Állattudományi Kar, Kémiai-Biokémiai Tanszék, Kaposvár
pdf

APA

Borosné Győri, A., Salamon, R., Gundel, J., Győri, Z., Salamon, S., & Csapó, J. (2007). Model Experiment Analysis of the Antioxidant Effect of Conjugated Linoleic Acid. Acta Agraria Debreceniensis, (26), 15-18. https://doi.org/10.34101/actaagrar/26/3046

Corn milled like flour was crumbled with 5% butter containing a high level of conjugated linoleic acid, then kept exposed to air on an aluminium tray at a layer of 1 cm thickness. Its acid number, peroxide number and fatty acid composition were measured weekly. It was established that during a 24 week long period, there was very little change in the composition of fatty acids, but after this, in parallel with the increasing acid number and peroxide number, the amount of unsaturated fatty acids decreased, while those values for saturated fatty acids did not change considerably. With these investigations, the authors proved the antioxidant effect of conjugated linoleic acid.

Downloads

Download data is not yet available.