Hallgatói tanulmányok

Jogalkotási folyamatok és az IKT

Megjelent:
December 31, 2019
Szerzők
Megtekintés
How To Cite
Kiválasztott formátum: APA
Bubori, N. B., Fekete, K. B., Hatler, G., & Kéri, V. (2019). Jogalkotási folyamatok és az IKT. Debreceni Jogi Műhely, 16(3-4). https://ojs.lib.unideb.hu/DJM/article/view/5858
Absztrakt

Korunk jogalkotási metódusai folyamatosan gyorsulnak, a szabályozás ágai egyre szerteágazóbbak. Az állandóan változó (globalizálódó) élethelyzeteink megkövetelik, hogy a jogi szabályozás is lépést tartson, mind időben, mind pedig minőségben megfelelő választ adjon. A megfelelő, vagy ha úgy tetszik minőségi válaszok nyilvánvalóan a jogalkotáson keresztül érkeznek, és annak végtermékeiben, a jogszabályokban öltenek testet. A kérdés már csak az, hogy milyenek is ezek a minőségi "termékek", illetve az, hogy milyen szerep jut a modern (digitális) technológiá(k)nak a jogalkotási folyamatokban.

Jelen munka igyekszik röviden bemutatni, hogy a magyar jogtudomány álláspontja szerint mi is számít minőségi jogalkotásnak továbbá, röviden vázolja a technológiai eredményeinek az előbb említett folyamatoknak betöltött szerepét, annak összefüggéseit a különböző jogalkotási folyamatokban itthon és külföldön.