Évf. 9 szám 2 (2022)

Módszertan – Hazai Pálya

Eszközfejlesztési kísérlet az iskolai bántalmazás megelőzésére

Megjelent december 22, 2022
Szerzők
Kiss Virág Eva
Széchenyi István Egyetem Apáczai Csere János Pedagógiai, Humán és Társadalomtudományi Kar, tanító szakos hallgató
, Kóbor Krisztina
Széchenyi István Egyetem Apáczai Csere János Pedagógiai, Humán és Társadalomtudományi Kar Szociális Tanulmányok és Szociológia Tanszék
Megtekintés
Kulcsszavak
iskolai bántalmazás iskolai erőszak módszertani ajánlás megelőzés tapasztalati tanulás
Hogyan kell idézni
Selected stlye: APA
Kiss, V. E., & Kóbor, K. (2022). Eszközfejlesztési kísérlet az iskolai bántalmazás megelőzésére. Párbeszéd: Szociális Munka folyóirat, 9(2). https://doi.org/10.29376/parbeszed.2022.9/2/7
Licenc

Copyright (c) 2022 Párbeszéd: Szociális munka folyóirat

Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

Iskolai bántalmazással bizonyára mindenki találkozott már életében, ha máshogy nem, szemlélőként. Ezek az események nagy károkat tudnak okozni egy kisgyermekben, amik hatással vannak a szocializációjára, pszichés egészségére, nem csak gyermekkorban, hanem a későbbiekben is, sőt, számos esetben öngyilkossághoz vezethetnek. Mindezek ellenére kevés megelőzésre kidolgozott módszer és eszköz létezik, és ezek sem elterjedtek az oktatásban.

Ezek a gondolatok hatottak inspirálóan, amikor interprofesszionális projektmunka keretei között létrehozásra került az iskolai erőszak megelőzését célzó érzékenyítő doboz, mint eszköz és a hozzá tartozó módszertani javaslat. Az eszköz célja az, hogy a pedagógia és szociális munka alapjait integrálva, hatékony lehetőséget ajánljunk pedagógusoknak, szociális munkásoknak a téma felvetésére, a probléma kezelésére. A módszertan a tapasztalati tanulás és a prevenció alapelveit használja, igazodva azokhoz a keretekhez, melyek egy iskolában az ott megjelenő, az erőszakkal találkozó pedagógusok és óvodai, iskolai szociális segítők számára adottak.

A tanulmány a fejlesztési munka folyamatát, az eszközhasználat ajánlását és a gyermekcsoportokkal végzett tesztelés eredményeit mutatja be.

Letöltések

Letölthető adat még nem áll rendelkezésre.