Évf. 11 szám 37-38 (2019)
Articles

Evolúciós és társas hatások szerepe a nagyszülői gondoskodás alakulásában

Megjelent december 1, 2019
Adriána Csinády
Debreceni Egyetem Pszichológia Intézet
PDF

APA

Csinády, A. (2019). Evolúciós és társas hatások szerepe a nagyszülői gondoskodás alakulásában. Magyar Gerontológia, 11(37-38), 107-118. https://doi.org/10.47225/MG/11/37-38./7907

A nagyszülők szerepe nagyon meghatározó az életünkben mind szülőként, mind unokaként. Az a törődés és gondoskodás, amit ők nyújtanak érzelmileg meghatározó élmény, ami egyben kötődési mintául is szolgál. Már ősidők óta szerepe van a nagyszülőknek, elsősorban a nagymamáknak az unokák túlélésében.
Feltehetően a postmenpauzális nőknek, a nagymamáknak köszönhető hogy az ember gyermekénél a hosszú fejlődés időszaka kialakulhatott, aminek rendkívüli a jelentősége az ember kognitív evolúciójában.
Azonban számos kérdés vetődik fel a nagyszülői segítségnyújtás tekintetében, melyekre mind evolúciós, mind szociális magyarázatokkal szolgálnak a kutatók. Ezen kutatások számba veszik mért jelenhetett meg a nagymamai szerep a humán evolúcióban, milyen faktorok befolyásolják a nagyszülői segítségnyújtást és azt, hogy a szülők, unokák miképp viszonyulnak majd ehhez.