No. 65 (2015)
Articles

Differences in content of beet root and beet root juice, and it’s suitable to develop functional foods from animal sources

Published March 24, 2015
Anikó Nagy
Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kar, Belgyógyászati Intézet, Debrecen; Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar, Állattudományi, Biotechnológiai és Természetvédelmi Intézet, Debrecen
András Jávor
Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar, Állattudományi, Biotechnológiai és Természetvédelmi Intézet, Debrecen
Mária Takácsné Hájos
Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar, Kertészettudományi Intézet, Debrecen
Mária Borbélyné Varga
Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar, Agrárműszer Központ, Debrecen
Pál Soltész
Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kar, Belgyógyászati Intézet, Debrecen
Zoltán Csiki
Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kar, Belgyógyászati Intézet, Debrecen
pdf

APA

Nagy, A., Jávor, A., Takácsné Hájos, M., Borbélyné Varga, M., Soltész, P., & Csiki, Z. (2015). Differences in content of beet root and beet root juice, and it’s suitable to develop functional foods from animal sources. Acta Agraria Debreceniensis, (65), 53-57. https://doi.org/10.34101/actaagrar/65/1877

In Western medicine is beginning to increasingly focus on the key role of healthy nutrition and lifestyle in preventing certain diseases. Therefore, it is important to emphasize the importance of primary prevention in our country, and to promote it; not only the health care team work, but broaden the recommended foods, which have benefit for human health as well.

Polyphenols are antioxidants, which are easily consumable with diet, however, food processing can influence the level of them.

In our study, nutritional assessment was made of raw beet root and a juice, made from this beet root. We investigated in which special diet referenced to eat this foods and whether this is suitable to develop functional foods from animal sources as a row material.

Downloads

Download data is not yet available.