Keresés
Megjelent
december 31, 2021
21-34
A világ méztermelése évrÅ‘l évre folyamatosan növekszik, de a méztermelÅ‘k és más érintettek világszerte és Európában is hasonló folyamatokkal és nehézségekkel néznek szembe, amelyek tönkreteszik a mézpiacot. Szükséges lenne a mézhamisÃtás visszaszorÃtása, a méhegészségügyi helyzet javÃtása, egy átfogó adatbÃ
...¡zis és monitoring rendszer működtetése, valamint a méhészek széleskörű támogatása. A méhészeti ágazat fenntarthatóságának biztosÃtásához szükséges lenne a jó mezÅ‘gazdasági gyakorlatok kialakÃtására és alkalmazására, és a biodiverzitás megÅ‘rzése érdekében ehhez kapcsolódó vidékfejlesztési programokra és intézkedésekre. Ha az ágazat stabilizálódik (Magyarországon, az EU-28-ban és világszerte), akkor elérhetÅ‘vé válna a méhészet hosszú távú fenntarthatósága; ökológiai jelentÅ‘ségének megÅ‘rzése, és a méztermelÅ‘ országokban a vidék vidékmegtartó szerepe is erÅ‘södhetne. A tanulmány célja az EU és Magyarország méztermelésének és kereskedelmének feltérképezése releváns szakirodalom és statisztikák segÃtségével, valamint a mézpiac jelenlegi helyzetének, nehézségeinek és kihÃvásainak bemutatása. A piaci helyzet és az ágazati folyamatok elemzése után SWOT-mátrixot készÃtettünk, amely tartalmazza a méhészeti ágazat erÅ‘sségeit, gyengeségeit, lehetÅ‘ségeit és veszélyeit. Ezután javaslatokat tettünk a méhészeti ágazat jelenlegi helyzetének javÃtására.JEL-kód: M31
92
212
Megjelent
december 30, 2016
79-89
A fentebb leÃrtak alapján zárásként megállapÃthatjuk, hogy – a jelenlegi legnagyobb sertéshúsfogyasztó KÃnában – a globalizációs és urbanizációs folyamatok hatására a sertéshúsfogyasztás további növekedésére számÃthatunk, hiszen a falvakból városokba áramló népesség fogyasztói szokásai a városi fogyasztÃ
...¡s irányába változnak. KÃnában a sertéshúsfogyasztás igen magas, a lakosság legkedveltebb és legtöbbet fogyasztott húsfélesége, a fogyasztás értéke a FAOSTAT adatbázisa alapján 2013-ra elérte a 38,5 kg/fÅ‘/év értéket, és a KÃnához tartozó Hong Kongban az egy fÅ‘re jutó sertéshúsfogyasztás a 65,7 kg-ot éri el (USDA, 2011). Ez jól reprezentálja azt, hogy az urbanizálódott, városiasodott lakosság fogyasztása a mennyiségi fogyasztás felé tolódik, ami a fÅ‘ húsféleség, a sertéshús növekvÅ‘ fogyasztását vetÃti elÅ‘re, igaz a kormányzati intézkedések lassÃthatják a növekedés dinamikáját.A jövÅ‘re nézve ez azt jelenti, hogy a növekvÅ‘ népesség egy részének, a kÃnai lakosság oldaláról számÃthatunk a sertéshús világpiaci fogyasztásának növekedésére, amely egyre nagyobb nyomást gyakorol a klÃmaváltozáson, a zsugorodó termÅ‘területeken, és a trágyakezelésen keresztül a környezetre is.
Végezetül elmondható, hogy a sertéshús és húsfogyasztás vizsgálata során egyre inkább figyelembe kell venni a kulturális és vallási kérdéseket, amelyek nagymértékben meghatározzák a népesség fogyasztói mutatóit, és az elfogyasztható élelmiszerek körét.
JEL-kódok: A13, P46
59
85
1 - 2 a 2 tételből