Cikkek

Az élelmiszerpazarlás jelenlegi helyzetének bemutatása Magyarországon

Megjelent:
2024-12-31
Szerzők
Megtekintés
Kulcsszavak
Licenc

Copyright (c) 2024 Varga-Karádi Nóra Magdolna, Dr. Kiss Virág Ágnes, Dr. Vida Viktória

Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NoDerivatives 4.0 International License.

Hogyan hivatkozzuk
Kiválasztott formátum: APA
Varga-Karádi, N., Kiss, V. Ágnes, & Vida, V. (2024). Az élelmiszerpazarlás jelenlegi helyzetének bemutatása Magyarországon. Táplálkozásmarketing, 11(2), 31-42. https://doi.org/10.20494/TM/11/2/3
Absztrakt

Kutatásunk korunk egyik globális problémájára, az élelmiszerpazarlásra összpontosít. Az élelmiszerpazarlásnak nemcsak gazdasági, hanem jelentős környezeti és társadalmi következményei is vannak. Célunk, hogy a vonatkozó számadatok tükrében rávilágítsunk a fenntartható élelmiszerfogyasztás és -termelés fontosságára, átfogó képet adjunk az élelmiszerpazarlás jelenlegi magyarországi helyzetéről, és kiindulópontként szolgáljunk más, a témához szorosan kapcsolódó hasonló kutatások számára. Ennek érdekében megvizsgáljuk a téma hátterét és a meglévő jó gyakorlatokat. A szakirodalmi adatokat megvizsgálva megállapítható, hogy jelentős mennyiségű élelmiszerhulladék keletkezik a háztartásokban, amely nagy valószínűséggel megelőzhető lenne. Összegyűjtöttük a jó gyakorlatokat, melyeket a cégek, vállalkozások indítottak az élelmiszerpazarlás csökkentésére. Érdemes lenne még inkább felhívni a háztartások figyelmét ezekre a pazarlás csökkentési lehetőségekre, az  élelmiszerhulladék alternatív felhasználási lehetőségeire, a komposztálásra. ennek megvalósítására egy célzott, marketingkampány lenne a leginkább alkalmas, amely segíthetné a lakosság ismereteinek bővítését a témában.

JEL-kód: Q56

Adatbázis logók