A lektorálási folyamat leírása

A lektorálási folyamat leírása

A lektorálás résztvevői: négy lektor vesz részt egy cikk lektorálásában. Közülük kettő nyilvános lektor, a másik két lektor anonim lektor.

A nyilvános bírálók szerepe: a Szerző kéri fel őket, és a cikk benyújtásáig segítik a szerző munkáját. Nevüket közzétételre kerül a folyóiratban. A lektorálást önkéntesként, fizetés nélkül végzik.

A vak szakértői felülvizsgálat bírálóinak szerepe: a folyóirat szerkesztősége kéri fel őket, és a cikk beküldését követően lektorálják azt. Nevüket a szerzők és az olvasók nem ismerik meg.

 

A lektorálás folyamata a következő:

Első szakasz: lépések a cikk beküldése előtt

1. lépés: a szerzők meghívnak két nyilvános lektort, és elküldik művüket a nyilvános bírálóknak a benyújtás előtt.

2. lépés: A nyilvános lektorok javaslatokat adnak a szerzőknek, és együtt dolgoznak a cikk végső és benyújtható változatáig.

3. lépés: A nyilvános lektorok kitöltik a lektorálási nyilatkozatot. Ez a nyilatkozat a következő pontokat tartalmazza: 1) a szerzők neve, 2) a cikk címe, 3) ajánlás a cikk közzétételére, 4) nyilatkozat arról, hogy a folyóiratnak nem kell fizetnie a lektorálásért, 5) nyilatkozat hogy nevük megjelenhet a cikkben a cikk bírálóiként, 6) a nyilvános lektorok neve, 7) a nyilvános lektorok affiliációja (pl. munkahelyük neve), 8) a nyilvános lektorok elérhetőségei, 9) a nyilvános lektorok aláírásai 10) dátum.

4. lépés: a szerzők kitöltik a szerzői jogi nyilatkozatot. Ez az állítás a következő pontokat tartalmazza: 1) a szerzők neve, 2) a cikk címe, 3) nyilatkozat arról, hogy a folyóirat nem köteles fizetni a cikk elkészítéséért, 4) nyilatkozat arról, hogy nevük megjelenhet a cikkben a cikk szerzőjeként, 5) nyilatkozat arról, hogy a szerzők cikkeiket a folyóiratban szeretnék közzétenni, 6) a szerzők hovatartozása (pl. munkahelyük neve), 7) a szerzők elérhetőségi adatai, 8) a szerzők aláírása, 9) dátum (lásd: szerzői jogi nyilatkozat)

5. lépés: a szerzők beküldik a cikket (szerkeszthető .doc vagy .docx formátumban), valamint a szerzők és a nyilvános lektorok nyilatkozatait (ennek formátuma lehet .jpg vagy .pdf vagy papír).

Második szakasz: a cikk benyújtását követő lépések

1. lépés: A szerkesztőbizottság két lektort kér vak-lektorálási feladatra a cikk közzététele előtt. Az alábbiakban anonim lektoroknak hívjuk őket.

2. lépés: az anonim lektorok javaslatokat adnak a szerzőknek, és együtt dolgoznak a cikk végső és közzé tehető változatáig. A szerkesztőbizottság közvetít a szerzők és az anonim lektorok között.

3. lépés: Az anonim lektorok kitöltik a lektorálási nyilatkozatot. Ez a nyilatkozat a következő pontokat tartalmazza: 1) a szerzők neve, 2) a cikk címe, 3) ajánlás a cikk közzétételére, 4) nyilatkozat arról, hogy a folyóiratnak nem kell fizetnie a lektorálásért, 5) nyilatkozat hogy az anonim lektorok neve nem szerepelhet a cikkben a cikk lektoraiként, 6) az anonim lektorok neve, 7) az anonim lektorok affiliációja (pl. munkahelyük neve), 8) az anonim lektorok kapcsolattartási adatai, 9) az anonim lektorok aláírása, 10) dátum.

4. lépés: Az anonim lektorok elküldik nyilatkozataikat (ezek formátuma lehet .jpg, .pdf vagy papír) a szerkesztőbizottságnak.

Ezzel vége a lektorálási folyamatnak. Átfutási idő max. 3 hónap.

Egy cikk akkor publikálható, ha a szerkesztőbizottság rendelkezésére áll a cikk szerkeszthető (.doc vagy .docx formátumú) változata, a szerzők, a két nyilvános és a két anonim lektor nyilatkozata.