Cikkek

A Z generáció borfogyasztási szokásai és borral kapcsolatos közösségimédia-preferenciái

Megjelent:
2024-05-21
Szerzők
Megtekintés
Kulcsszavak
Licenc
Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

How To Cite
Kiválasztott formátum: APA
Bodnár, G., & Kiss, M. (2024). A Z generáció borfogyasztási szokásai és borral kapcsolatos közösségimédia-preferenciái. Gazdálkodástudományi Közlemények, 10(1), 13-22. https://ojs.lib.unideb.hu/gazdalkodaskozlemenyek/article/view/14338
Absztrakt

A bor az egyik legnagyobb történelemmel és kulturális vonatkozással rendelkező termék hazánkban, azonban az utóbbi években jelentős problémákkal néz szembe a magyar borágazat. Ezek megoldásában jelenthet segítséget a hatékony marketingstratégia megalkotása és végrehajtása, melynek fontos eleme a szegmentálás és a célpiacok kialakítása. A legfiatalabb borfogyasztók (a Z generáció) kiemelt vizsgálata és megcélzása azért fontos, mert jelenlegi fogyasztásuk mellett ők lesznek a jövő borfogyasztói is. Primer kutatásunk keretében ezért a Debreceni Egyetem nappali tagozatos hallgatóinak borfogyasztási szokásait és borral kapcsolatos közösségimédia-preferenciáit vettük górcső alá. Eredményeink szerint a válaszadók előszeretettel fogyasztanak borokat, a borfogyasztást nem tekintik idejétmúltnak vagy sznob szokásnak. A megkérdezettek általában, de közülük is kiemelkedően a nők a könnyedebb, édesebb borokat kedvelik inkább. A fiatalok általánosságban nem tekinthetők tudatos borfogyasztónak, azonban az érdeklődés megvan bennük a borok iránt. Válaszadóinkat elsősorban a közösségi médián keresztül lehet elérni, leginkább lazább hangvételű, lehetőleg rövid, maximum 1–2 perc alatt befogadható, őket érdeklő (pl. gasztronómiai vagy gyakorlati ismereteket nyújtó) tartalmakkal. Mivel ebben a témában viszonylag kevés kutatás áll rendelkezésre, jelen tanulmány új információkat és segítséget nyújthat a borászatoknak és a borágazatnak a fiatalokat célzó marketingmix-elemeik kialakításában.

Hivatkozások
  1. BARBER, N. – DODD, T. – GHISELLI, R. (2008): Capturing the younger wine consumer. Journal of Wine Research. 19. évf. 2. szám, pp. 123-141.
  2. BRUWER, J. – SALIBA, A. – MILLER, B. (2011): Consumer behavior and sensory preference diffe-rences: implications for wine product marketing. Journal of Consumer Marketing. 28. évf. 1. szám, pp. 5-18.
  3. DULA B. – MÉSZÁROS G. – ROHÁLY G. (2012): A borfogyasztás kultúrája. Eszterházy Károly Főis-kola, Eger, 86 p.
  4. HARSÁNYI D. – HLÉDIK E. (2019): Nagy Borteszt. https://nagyborteszt.hu/nagyborteszt-eredmenyek-2019.pdf (letöltve: 2021.08.24.).
  5. KOKSAL, M.H. (2019): Differences among baby boomers, Generation X, millennials, and Generation Z wine consumers in Lebanon: Some perspectives. International Journal of Wine Business Research. 31. évf. 3. szám, pp. 456-472.
  6. MCCRINDLE, M. (2014): The ABC of XYZ: Understanding the Global Generations. McCrindle Rese-arch Pty Ltd, Bella Vista, Australia, 208 p.
  7. OBERMAYER N. – KŐVÁRI E. – BAK D. G. (2019): Közösségi média jelentősége a borfogyasztók körében. Turisztikai és Vidékfejlesztési Tanulmányok. 4. évf. 1. szám, pp. 4-20.
  8. OIV (2021): State of the World Vitivinicultural Sector in 2020. International Organisation of Vine and Wine, https://www.oiv.int/public/medias/7909/oiv-state-of-the-world-vitivinicultural-sector-in-2020.pdf (letöltve: 2021.08.18.).
  9. PAPP J. – KONKOLY M. (2009): A magyar – és azon belül a tokaji – borok piacszegmentációjával kapcsolatos kérdések. Marketing & Menedzsment. 3. évf. 43. szám, pp. 24-37.
  10. PÁL E. – TÖRŐCSIK M. (2013): Irodalmi áttekintés a Z generációról. Pécsi Tudományegyetem, Pécs, 19 p.
  11. ROJAS-MÉNDEZ, J.I. – ROD, M. (2013): Chilean wine producer market orientation: comparing MKTOR versus MARKOR. International Journal of Wine Business Research, 25. évf. 1. szám, pp. 27-49.
  12. THACH, L. – RIEWE, S. – CAMILLO, A. (2021): Generational cohort theory and wine: analyzing how gen Z differs from other American wine consuming generations. International Journal of Wine Busi-ness Research. 33. évf. 1. szám, pp. 1-27.
  13. TOTTH G. (2017): Bormarketing. In: Élelmiszer-marketing (szerk.: SZAKÁLY Z.) Akadémiai Kiadó, Budapest, pp. 468-477.
  14. TOTTH G. – SZOLNOKI G. (2019): A magyarországi borfogyasztói szokások és borpiac elemzése. Gazdálkodás. 63. évf. 1. szám, pp. 22-39.