Cikkek

A differenciált tápanyaggazdálkodás jelentősége napjaink kukoricatermesztési gyakorlatában

Megjelent:
2024-01-26
Szerző
Megtekintés
Kulcsszavak
Licenc
Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

How To Cite
Kiválasztott formátum: APA
Ferencsik, S. (2024). A differenciált tápanyaggazdálkodás jelentősége napjaink kukoricatermesztési gyakorlatában. Gazdálkodástudományi Közlemények, 1(1), 29-34. https://ojs.lib.unideb.hu/gazdalkodaskozlemenyek/article/view/13716
Absztrakt

A modern, fejlett társadalmak legnagyobb része jelentős mezőgazdasági nehézségekkel küzd. Napjaink egyik legfontosabb célkitűzése a fenntartható gazdálkodás feltételeinek megteremtése. Sajnos sok olyan területen is folytatnak kukoricatermelési tevékenységet hazánkban, ahol az nem optimális. Nem valósul meg a termőhelyspecifikus termesztéstechnológiák alkalmazása, amely mind ökológiai, mind pénzügyi szempontból kedvezőtlen következményekkel jár. A precíziós gazdálkodás lehet az egyik megoldási alternatíva, amely alkalmas a hazai mezőgazdaság versenyképességének növelésére. Vizsgálataimba a mintagazdaság 12 tábláját, mintegy 480 hektárt vontam be. Első lépésben meghatároztam az 5 hektáros parcellákra kijuttatandó foszfor-és kálium hatóanyagot, a műtrágyadózist, ugyanezt megtettem a táblaátlagra vonatkozóan is. A termesztendő növény mindkét műtrágyaszórási változatban kukorica volt, 8 t/ha-os hozammal. Az egyes táblákra precíziós módszerrel kiszórandó műtrágyamennyiséget a parcellákra jutó mennyiségek összegéből határoztam meg, míg a hagyományos módszerrel kijuttatandó mennyiséget pedig a táblaátlag alapján számoltam ki. A kapott eredményeket a vizsgálat időpontjában aktuális műtrágyaárak alapján összehasonlítottam: az 52% hatóanyag-tartalmú MAP ára 270 forint/kg, a 60%-os kálisóé pedig 170 forint/kg. A kapott eredményeknek kiszámoltam a különbségét összterületre és hektárra vetítve, majd pedig az eredmények és a diagramok alapján következtéseket vontam le.

Hivatkozások
  1. Dobos A. (2007): Precíziós növénytermesztés, környezetkímélő mezőgazdaság. Kutatók Éjszakája, Debrecen
  2. Harnos Zs. (2002): A precíziós növénytermesztés informatikai igénye. Agrárinformatika, Debrecen
  3. Nagy J. (2007): Jövedelmező és biztonságos kukoricatermelés. Kukorica Fórum, Debrecen
  4. Németh T. – Neményi M. – Harnos Zs. (2007): A precíziós mezőgazdaság módszertana. MTA TAKI, Szeged
  5. Sulyok D. – Ferencsik S. (2008): A differenciált tápanyag-gazdálkodás gazdaságossági kérdései. In: AgrárUnió 2008. 9. évf. 8-9. szám
  6. Sulyok D. – Megyes A. – Rátonyi T. (2008): A tápanyag-gazdálkodás hatékonyságának vizsgálata a kukorica termesztésében. In: Agrárunió 2008. (9. évf.) 2. szám, 45-46. o.
  7. Szabó J. – Bakos L. – Pásztor L. – Cservenák R. – Pogrányi K. (2002): GPS és internet alapú térinformatikai alkalmazás a mezőgazdasági szaktanácsadás támogatására. Acta Agraria Kaposvariensis 6 (39), pp. 3-13.