Gyógyszergazdálkodás

A polifarmáciás idős betegek gyógyszerészi gondozásának gazdasági előnyei

Megjelent:
2024-08-05
Szerzők
Megtekintés
Kulcsszavak
Licenc

Copyright (c) 2024 Egészségügyi Innovációs Szemle

Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

Az Egészségügyi Innovációs Szemle folyóiratban megjelenő cikkek szabadon megoszthatók, másolhatók az anyagok bármilyen megjelenési formájában a "CC Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0" licenszben szereplő szabályok betartásával.

A cikkek változtatás nélkül terjeszthetők, és kereskedelmi felhasználásuk tilos.

How To Cite
Kiválasztott formátum: APA
Karácsonyi, Z., Erdei, T., Viczján, G., & Óvári, I. (2024). A polifarmáciás idős betegek gyógyszerészi gondozásának gazdasági előnyei. Egészségügyi Innovációs Szemle, 3(1). https://doi.org/10.56626/qwhqej85
Absztrakt

A polifarmácia (polipragmázia) veszélye abban áll, hogy a több krónikus betegségben szenvedő általában idősebb korosztályt érinti, akikre ezenfelül kevésbé jellemző a gyógyszeres adherencia. Emiatt fontos ezen páciensek gyógyszeres terápiájának követése a gyógyszertárakban, ahol megtörténhet probléma esetén a visszacsatolás a háziorvosok, szakorvosok felé. Ezen okból kifolyólag kulcsfontosságú az gyógyszerészi gondozás kialakítása. A polifarmáciás betegek esetén a nem megfelelő gyógyszeres terápia nagymértékben fokozza a nemkívánatos gyógyszer hatások kialakulását és így fokozza a mortalitási és morbiditási mutatókat. A tények ismeretében elmondható, hogy bár a gyógyszerészi gondozás többlet költséggel jár, az általa kiszűrt nemkívánatos hatások azonban kiadás csökkenést jelentenek.