Évf. 2 szám 1 (2023)

Klinikai gyógyszerészet

A gyógyszerészi gondozás lehetőségei az ortopédiai gyakorlatba

Megjelent február 15, 2023
Szerzők
Karácsonyi Zoltán
Debreceni Egyetem, Általános Orvostudományi Kar, Ortopédiai Tanszék
, Erdei Tamás
Debreceni Egyetem, Általános Orvostudományi Kar, Farmakológiai és Farmakoterápiai Intézet
Megtekintés
Kulcsszavak
gyógyszerészi gondozás klinikai gyógyszerészet ortopédia
Hogyan kell idézni
Selected stlye: APA
Karácsonyi, Z., & Erdei, T. (2023). A gyógyszerészi gondozás lehetőségei az ortopédiai gyakorlatba. Egészségügyi Innovációs Szemle, 2(1), 35–47. https://doi.org/10.56626/egis.v2i1.12289
Licenc

Copyright (c) 2023 Egészségügyi Innovációs Szemle

Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

Az Egészségügyi Innovációs Szemle folyóiratban megjelenő cikkek szabadon megoszthatók, másolhatók az anyagok bármilyen megjelenési formájában a "CC Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0" licenszben szereplő szabályok betartásával.

A cikkek változtatás nélkül terjeszthetők, és kereskedelmi felhasználásuk tilos.

A klinikai gyógyszerészet a XX. század végén fejlődött ki az Amerikai Egyesült Államokban, melynek nem titkolt célja a gyógyszerész szakma szerepkörének a bővítése, valamint a betegspecifikus gyógyszeres terápia optimalizációja. Ebből a szemléletváltásból alakult ki a gyógyszerészi gondozás definíciója, mely mind a klinikumban, mind a közforgalmú gyógyszerellátásban teret hódított. Míg a gyógyszerészi gondozás egészségügyi rendszerre gyakorolt hatásai jobban vizsgálhatóak a nagyobb betegszámú közforgalmú gyógyszerellátási láncok esetében, kevésbe vizsgált a klinikai gyógyszerészek által végzett gondozás szerepe az ortopédiai szakellátást végző intézményekben, holott a fellelhető tanulmányok pozitív eredményeket hoztak az egészségügyi ellátás minőségére és költséghatékonyságára vonatkozóan.