Évf. 6 szám 2 (2019): Táplálkozásmarketing
Articles

Táplálkozási szokások vizsgálata a debreceni egyetemisták körében

Megjelent december 31, 2019
Táplálkozásmarketing_2019_2_borító
Mihály-Karnai Laura
Debreceni Egyetem, Gazdaságtudományi Kar, Gazdálkodástudományi Intézet
Bio
Dr. Szűcs István
Debreceni Egyetem, Gazdaságtudományi Kar, Gazdálkodástudományi Intézet
Bio
PDF

APA

Karnai, L., & Szűcs, I. (2019). Táplálkozási szokások vizsgálata a debreceni egyetemisták körében. Táplálkozásmarketing, 6(2), 39–50. https://doi.org/10.20494/TM/6/2/4

Napjainkban egyre inkább előtérbe került az étkezés fontossága az egészség megőrzésében és helyreállításában, hiszen nő a cukorbetegséggel, a szív- és érrendszeri betegséggel, valamint a különböző ételallergiával küzdők száma. Manapság sok esetben problémát jelent, hogy mi az ajánlott élelmiszerek köre, illetve, hogy mit jelent az egészséges táplálkozás. Vizsgálatunk középpontjába a fiatal debreceni egyetemisták táplálkozási szokásait helyeztük, hiszen ezen korosztály egészségtudatosságának vizsgálata kitüntetett szerepet kap mind hazai, mind pedig nemzetközi szinten. A kutatás elsődleges célja feltérképezni, hogy a debreceni egyetemisták mindennapos étkezési szokásai mennyire követik a dietetikusok által megalkotott egészségtudatos és helyes táplálkozáshoz szükséges élelmiszerek táplálkozási piramisának ajánlásait. Primer vizsgálatunk alapját megfigyeléses eljárás képezte, mely során véletlenszerűen kiválasztott hallgatók ételfogyasztási naplója alapján megfigyelhettük, hogy milyen minőségű és mennyiségű ételeket fogyasztanak étkezéseik során. Az eredmények segítségével összehasonlíthatóvá vált a dietetikusok által elvárt és a tényleges fogyasztási szokás, mely alapján megállapítható, hogy a debreceni egyetemisták étkezési szokásai elmaradnak az egészségesnek vélt táplálkozási ajánlástól.

JEL-kódok: A13, P56