Évf. 9 szám 1 (2022): Táplálkozásmarketing
Articles

Táplálkozási szokások változása a pandémia alatt

Megjelent június 30, 2022
Táplálkozásmarketing_2022_1_borító
Christa Pfau
Debreceni Egyetem
Anikó Molnár
Debreceni Egyetem
Kristóf Dorogi
Debreceni Egyetem
PDF

APA

Pfau, C., Molnár, A., & Dorogi, K. (2022). Táplálkozási szokások változása a pandémia alatt. Táplálkozásmarketing, 9(1), 39–53. https://doi.org/10.20494/TM/9/1/4

A COVID-19 fertőzés jelentős mértékben hatott a lakosság mindennapi életvitelére, melynek oka elsődlegesen a járványellenes megszorító intézkedések voltak. Előtérbe kerültek az egészséget védő tényezők, melyek közül az egészséges táplálkozásnak kiemelt szerepe van az emberi szervezet kórokozókkal szembeni ellenállás fokozásában.  Ezen kívül a túlsúly kedvezőtlenül befolyásolja a betegség lefolyását, így társadalmunkra még nagyobb veszélyt jelent a vírus. Célunk volt vizsgálni, hogy milyen változásokat hozott a pandémia a mindennapi étkezésünkben, kiemelten a zöldség és gyümölcs fogyasztást. Az adatgyűjtés során szekunder és primer kutatást is végeztünk. Primer vizsgálatunkat online kérdőív segítségével végeztük, melyre 242 válasz érkezett. Megállapítottuk, hogy a megkérdezettek felénél változtak a táplálkozási szokások és egy harmada plusz kilókkal küzd a pandémia alatt. Nagyobb százalékban gondolják azt, hogy elegendő zöldség/gyümölcs fogyasztásuk, míg a napi ajánlott mennyiség bevitele már csak 29,6%-ra jellemző. Az eredmények rámutatnak arra, hogy a napi ajánlott zöldség/gyümölcs mennyiségével nincsenek tisztába a megkérdezettek, amely az egészséges táplálkozás szempontjából is alapvető problémaként tekinthető.

JEL kód: I12