Cikkek

A mangalica húsminőség egészség aspektusainak fogyasztói megítélése kérdőíves felmérés alapján

Megjelent:
2024 April 23
Szerző
Megtekintés
Kulcsszavak
Licenc
Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

How To Cite
Kiválasztott formátum: APA
Angyal, V. (2024). A mangalica húsminőség egészség aspektusainak fogyasztói megítélése kérdőíves felmérés alapján. Gazdálkodástudományi Közlemények, 9(1), 5-12. https://ojs.lib.unideb.hu/gazdalkodaskozlemenyek/article/view/14246
Absztrakt

A mangalica hús előállításának fontosságát, az emberi egészségre gyakorolt hatását szeretném bemutatni kutatásomban a világon, Európában és Magyarországon egyaránt. Kutatásommal célom a fogyasztók véleményét felmérni a mangalica hús köztudatban elhelyezett szerepét tekintve kérdőív segítségével. A fogyasztói kérdőív során nem csak felmérést készítettem, hanem igyekszem tájékoztatni is válaszadóimat, a mangalica egészségre gyakorolt hatásairól. Ennek a kutatásnak a fontossága abból adódik, hogy a világon a népesség csaknem egyharmada elhízott vagy túlsúlyos, valamint már népbetegség a rossz koleszterinszint emelkedése, ezért egyre jobban előtérbe kerül napjainkba az egészséges táplálkozás.  Szükségesnek tartanám az emberek tudatában elhelyezni az egészséges táplálkozás fontosságát, és azt, hogy minőségi táplálékot fogyasszanak egészségük megőrzése érdekében. Napjainkban ez még kezdetleges, de javuló tendencia mutatkozik az életszínvonalat tekintve, így várhatóan többet fognak az emberek olyan élelmiszerekre költeni, amik nem károsak a szervezetük egészségére. Erre való tekintettel a mangalica fogyasztása előtérbe fog kerülni és az ezres nagyságrendű árkülönbséget is hajlandóak lesznek megfizetni a fogyasztók. Célközönségnek főként a középosztály felső részét kell megcélozni, hiszen ők azok, akik a legnagyobb hajlandóságot mutatják efelé az egészségtudatos életvitel felé.

Hivatkozások
  1. AVAR L. (2019): Mangalica: a fajta második újraélesztése. Magyar Mezőgazdaság https://magyarmezogazdasag.hu/2019/06/18/mangalica-fajta-masodik-ujraelesztese (Letöltve: 2020.08.04.)
  2. NISTOR E. – VASILEIOS B. – MARIUS P. – HORIA P. – VALERIA C. (2012): Nutritional Quality of Pork Produced by Mangalitsa Breed. Scientific Papers. 45. évf. 2. szám pp. 386-389.
  3. SMEJKÁL P. (2019): Valami régi, zsíros állat. Forbes. 7. évf. 7. sz. pp. 22-34.
  4. SZT (2020): Hagyományos és csúcsminőségű. Hajdú-Bihari Napló. 77.évf. 46. sz. p. 3.
  5. TÓTH P. (2003): A magyar mangalica pp. 8-23. In: Megőrzött ízek – IV. A mangalica. (Szerk. KÚT-VÖLGYI M.). Timp Kiadó, Budapest, 111 p. ISBN 963-007-760-4
  6. TÓTH P. (2012): A mangalica története pp. 8-17. In: A mangalica. (Szerk. OSVÁRT J.). Boook Kiadó Kft., Budapest, 215 p. ISBN 978-963-88942-3-6
  7. I1 (2019): A mangalica eredete. https://www.mangalica.com/hu/tortenelem-a-mangalica-eredete/ (le-töltve: 2020.08.05.)