Szerző
Megtekintés
Kulcsszavak
Licenc
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Hogyan hivatkozzuk
Absztrakt
A tanulmány fő célkitűzése a termékpálya szereplőinek (termesztők, feldolgozók) költség-haszon elemzése révén a költség és profit piaci szereplők közötti megoszlásának vizsgálata. A fő célkitűzéssel összefüggő hipotézis, hogy a termékpályán keletkező profit döntő részét a feldolgozó realizálja. A termesztés során – közvetlen támogatások nélkül – 1 kg nyersanyagra nagyságrendileg 30,0 Ft költség és 8,0 Ft profit jut, ami 27%-os költségarányos jövedelmezőséget eredményez. A feldolgozás tekintetében 1 kg nyersanyagra 160,0 Ft költség és 13,0 Ft profit esik, 8%-os jövedelmezőség mellett. A profit megoszlásának elemzése során látható, hogy 1 kg nyersanyagra vetítve a feldolgozónak mintegy 5,0 Ft-tal több jövedelme van, viszont a költségei közel 5,5-szer magasabbak, mint a termelőnek, ezért a költségarányos jövedelmezősége70%-kal alacsonyabb. Vagyis magasabb profittal alacsonyabb jövedelmezőségre képes a feldolgozás. A csemegekukorica konzerv termékpályáján 1 kg nyersanyagra vetítve keletkezik összesen 190,4 Ft/kg költség, melynek 16%-a a termesztés, 84%-a pedig a feldolgozás során merül fel, továbbá 21,0 Ft profit, melyet 2/3 részben a feldolgozó, 1/3 részben a termelő realizál. A területalapú közvetlen támogatásokkal együtt azonban hozzávetőlegesen fele-fele arányúvá válik a profiteloszlás, ami a gazdálkodás kockázatát és forgótőkeigényét figyelembe véve arányosnak tekinthető.
Hivatkozások
- Béládi K. – Szlovák S. (2013): A zöldborsó és a csemegekukorica költség-és jövedelemhelyzete. Agrofó-rum. pp. 76-79. https://www.aki.gov.hu/publikaciok/publikacio/a:579/a_fobb_mezogazdasagi_
- agazatok_koltseg__es_jovedelemhelyzete (letöltve: 2015.08.14.)
- Brown, O. – Sander, C. (2007): Supermarket buying power. International Institute for Sustainable Development. Canada. March 2007. 25 p. http://www.iisd.org/tkn/pdf/tkn_supermarket.pdf (letöltve: 2015.09.04.)
- FAO (2015): http://faostat3.fao.org/browse/Q/QC/E (letöltve: 2015.08.17.)
- Felföldi J. (2011): Ellátási lánc és a termelői szerveződések kapcsolata. pp. 38-49 In: Farmgazdálkodás. (Szerk. Nagy A. - Nábrádi A.) Szaktudás Kiadó ház, Budapest. 242 p.
- Gombkötő N. (2010): Az őshonos szürke marha termékpálya szakaszainak ökonómiai vizsgálata. Dokto-ri (Ph.D.) értekezés. Mosonmagyaróvár. Nyugat-Magyarországi Egyetem. Mezőgazdaság- és Élelmiszer-tudományi Kar, Gazdaságtudományi Intézet. 174 p.
- Hodossi S. – Dudás L. – Fári M. (2010): A hazai zöldségtermelés megújítása. Gazdálkodás. 54. évfo-lyam. 7. szám. pp. 806-811.
- Jobbágy P. (2013): A hazai biodízel-ágazat komplex elemzése. Doktori (Ph.D.) értekezés. Debrecen. Debreceni Egyetem Agrár- és Gazdálkodástudományok centruma Gazdálkodástudományi és Vidékfej-lesztési Kar, Gazdálkodástudományi Intézet. 157 p.
- Kicska T. – Apáti F. (2015): A hazai zöldségágazat fejlődési tendenciái (2. rész). Zöldség-Gyümölcs Piac és Technológia. XIX. évfolyam. 2015/3. negyedév. pp. 28-29.
- Kiss I. (2015): Zöldborsó- és csemegekukorica-termesztésünk. Agrárágazat. http://www.agraragazat.hu/cikk/zoldborso-es-csemegekukorica-termesztesunk (letöltve: 2015.08.08.)
- Markovszky Gy. (2004): A termékpálya integrációk vizsgálatának lehetőségei. Gazdálkodás. XLVIII. évfolyam. 3. szám. pp. 26-32.
- Szentirmay A. (2006): Integrált baromfiipari vállalkozások az Európai Unió piacán. Mosonmagyaróvár, Nyugat-Magyarországi Egyetem Mezőgazdasági- és Élelmiszertudományi Kar Gazdaságtudományi Intézet. 163 p. http://www.mtk.nyme.hu/fileadmin/
- user_upload/phd/2006/Szentirmay_A._disszertacio.pdf (letöltve: 2015.09.12.)
- Szőllősi, L. (2009): The Operation of the Hungarian Broiler Product Chain. APSTRACT. 3 (5-6) pp. 47-50.
- Varga T. –Tunyoginé Nechvay V. – Kemény G. (2007): A fontosabb hazai termékpályák áralkuinak jellemzői. Gazdálkodás. 51. évfolyam. 6. szám. pp. 16-28.
- I1: http://www.1000ev.hu/index.php?a=3¶m=10146, (letöltve: 2015.08.04.)