Cikkek

Innovatív klaszterszolgáltatás fejlesztés a hazai klaszterszervezetek körében

Megjelent:
2024-03-14
Szerző
Megtekintés
Kulcsszavak
Licenc
Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

How To Cite
Kiválasztott formátum: APA
Hajdu, Éva. (2024). Innovatív klaszterszolgáltatás fejlesztés a hazai klaszterszervezetek körében. Gazdálkodástudományi Közlemények, 6(1), 21-26. https://ojs.lib.unideb.hu/gazdalkodaskozlemenyek/article/view/14028
Absztrakt

Azon vállalatok, melyek a jelenlegi kutatási és fejlesztési folyamatokban nem vesznek részt, komoly gazdasági hátrányba kerülhetnek innovatív versenytársaikkal szemben. Kutatásom során a hazai klaszterfejlesztés jellegzetességeit vizsgálva, közelebb kerültem a működésfejlesztési innovációs fejlesztésekhez, új technológiai és vállalati problémamegoldó eszközökhöz, a hazai klaszterszolgáltatások jellemző megjelenési formáihoz és azok gyakori problémáihoz. Az előzetesen áttekintett szakirodalom időszerű adatainak köszönhetően aktuális képet tudtam biztosítani a klasztermenedzsment, klaszterpolitikai tényezők, klaszterszervezés és innovációs jellegzetességekre. Az innovációs folyamatokat használva a létrehozott Működésfejlesztési Innovációs Modell megfelelően tükrözi a modern vállalatfejlesztés tényezőit és leginkább érintett területei. Kutatásaim során arra kerestem a választ, hogy egy hazai klaszterszervezet miként tud segítséget nyújtani klaszter tagvállalataink, és milyen szolgáltatásokra van szüksége, hogy versenyképes, erős szervezetként jelenjen meg az iparág piacán, mint klasztervállalat. A hazai klasztervállalatok sikerének kulcsát megragadva érdemes nagy hangsúlyt fektetni a tudáshálózat magas szintű kiépítésére, a belső kommunikációs hálózat megfelelő működésének fejlesztésére és a hazai ás nemzetközi kapcsolatokra.

Hivatkozások
  1. Csath M. (2012): Üzletimodell-Innováció. Nemzeti Tankönyvkiadó, Budapest. pp. 11-17.
  2. Iványi A. – Hoffer I. (2010): Innováció a vállalkozásfejlesztésben. Aula Kiadó, Budapest. pp. 15-111.
  3. Juhász S. – Lengyel B. (2015): Kik formálják a klasztereket? Egy helyi tudáshálózat, Területi Statiszti-ka, Budapest. pp. 47-58.
  4. Porter M. (1998): On Competition, Harvard Business School Press, Boston.
  5. Porter M. (2003): The economic Performance of regions, Regional Studies 37. évf. 6. sz.
  6. Szanyi M. – Csizmadia P. – Illéssy M. – Iwasaki, I. (2009): A gazdasági tevékenység sűrűsödési pontja-inak (klaszterek) vizsgálata. Statisztikai Szemle 87. évf. 9. sz. pp. 1-17.
  7. I1 (2015): http://www.klaszterfejlesztes.hu/map.php, Nemzetgazdasági Minisztérium Klaszterfejlesztési Adatbázisa. (letöltve: 2016.02.11.)
  8. I2 (2006): http://nkfih.gov.hu/szakpolitika-strategia/archivum/oecd-oslo-kezikonyv, Oslo Manual 3rd edition. european Commission (letöltve: 2016. 04. 02).