Cikkek

Intenzív spárgatermesztés beruházásának üzleti elemzése

Megjelent:
2024-02-19
Szerző
Megtekintés
Kulcsszavak
Licenc
Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

How To Cite
Kiválasztott formátum: APA
Erdős, Z. (2024). Intenzív spárgatermesztés beruházásának üzleti elemzése. Gazdálkodástudományi Közlemények, 4(1), 21-26. https://ojs.lib.unideb.hu/gazdalkodaskozlemenyek/article/view/13807
Absztrakt

A spárga, mint zöldségnövény az igen korai zöldségek csoportjába tartozik. Tudományos kutatások bebizonyították, hogy a spárgában található antioxidánsok és vitaminok jótékony hatást gyakorolnak az emberi szervezetre. Mindezek ellenére Magyarországon az egy főre jutó fogyasztása igen alacsony (0,1 kg), míg Nyugat-Európában az éves fogyasztás meghaladhatja a
2 kg/fő mennyiséget. Az általam vizsgált vállalat 20 hektáros spárgatelepítést tervez. A 20 ha ültetési költsége több mint 147 millió Ft. Ebben az összegben a következő tételek jelennek meg: szaporítóanyag, ültető- és bakhátkészítő gép, öntöző- és tápanyag kijuttató rendszer, a kerítés, a fólia és a hűtőház.
A technológia vizsgálatával és a technológiai tervlapok részletes kiszámításával elkészítettem a spárgaültetvény 10 éves termelési tervét. Vizsgálataim során a bevételi adatok meghatározását realista (legvalószínűbb), pesszimista, és optimista szcenáriókkal végeztem. Elemzéseim eredményeként a 20 hektáros spárgaültetvény reális esetben - önerő, hitel és támogatás mellett - a beruházás 9 év alatt térülne meg. A számításaim azt mutatják, hogy a beruházást mindenképpen érdemes és indokolt valósítania a vállalatnak.

Hivatkozások
  1. Apáti F. – Szőllősi L. – Szűcs I. (2010): Beruházások tervezése. In: A stratégiai és üzleti tervezés gya-korlata. (Szerk. Nábrádi A. – Pupos T.) Budapest. Szaktudás Kiadó Ház, 145-148 p.
  2. Marsalek S. – Ferencz Á. (2008): A zöldségtermesztés szervezése és ökonómiája. In: Üzemtan II. (Szerk. Nábrádi A. – Pupos T. – Takácsné Gy. K.) Budapest. Szaktudás Kiadó Ház, 88-108 p.
  3. Székely Cs. (2000): Tervezési módszerek és eljárások In: Mezőgazdasági Üzemtan I. (Szerk. Buzás Gy. – Nemessályi Zs. – Székely Cs.) Budapest. Mezőgazdasági Szaktudás Kiadó, 302 p.
  4. Szőllősi L. – Szűcs I. (2007): Üzleti tervezés. In: A vállalkozások működése az Európai unióban (Szerk. Nábrádi A. – Nagy A.) Budapest. Szaktudás Kiadó ház, 183 – 191 p.
  5. I1: http://www.akk.hu/index.ivy (letöltve: 2012.03.31.)