Cikkek

A biogáz hasznosítás perspektívái a kenderesi biogáz-üzemben

Megjelent:
2024-02-19
Szerző
Kulcsszavak
Licenc
Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

How To Cite
Kiválasztott formátum: APA
Juhász, I. L. (2024). A biogáz hasznosítás perspektívái a kenderesi biogáz-üzemben. Gazdálkodástudományi Közlemények, 2(1), 23-30. https://ojs.lib.unideb.hu/gazdalkodaskozlemenyek/article/view/13750
Absztrakt

A biogáz a jövő energiahordozója. Az energiaforrások kulcsfontosságú szerepet játszanak a nemzetközi politika, és a nemzeti gazdasági rendszerek versenyképességének befolyásolásában. Mivel az olaj- és földgázárak egyre emelkednek, még fontosabbá válik az olyan technológiák kifejlesztése és terjesztése, melyek csökkenthetik a hagyományos fosszilis energiahordozóktól való függést, egyben megoldást kínálnak hulladékgazdálkodási problémákra is. A biogáz megfelel ezeknek a kritériumoknak. Magyarországnak, amely teljes energiafelhasználásának közel 70%-át importálja, rendkívül fontos feladata lenne a fosszilis energiahordozók kiváltása, hiszen hazánk ezen energiaforrásokban nem bővelkedik, ezzel szemben jó mezőgazdasági adottságokkal rendelkezik, akár energianövények termesztésére is. A megújuló energiahordozók közül a biogáz a vidék számára és a magyar nemzetgazdaság számára is hatalmas potenciált rejt. Ennek alapja, hogy a környezetvédelem és az energiatermelés hatékonyan és gazdaságosan összekapcsolható. A felhasználás is jelentősen differenciált, hiszen a biogáz felhasználható áramtermelésre, hűtésre, fűtésre, gépjárművek motor-hajtóanyagként, hálózati rendszerbe betáplálva pedig minőségi gázként.

Hivatkozások
  1. Bai, A. (szerk.)(2007): A biogáz; Száz magyar falu könyvesháza Kht., Budapest, 2007. 1-225. p.
  2. Jobbágy, P. – Bai A. – Juhász, I.L.(2009): A biometán perspektívái a hazai közlekedésben. In: Mező-gazdasági technika 2010. január Fenntartható bioenergia-termelés „fiatal kutatók a bioenergetikában” 16. p.
  3. I1 http://www.bitesz.hu/dokumentumtar/biogaz/biogaz-fogalma/details.htm