Cikkek

Mikroelemek vizsgálata a táplálékláncban statisztikai módszerek felhasználásával

Megjelent:
2024-01-26
Szerző
Megtekintés
Kulcsszavak
Licenc
Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

How To Cite
Kiválasztott formátum: APA
Ráthonyi, G. (2024). Mikroelemek vizsgálata a táplálékláncban statisztikai módszerek felhasználásával. Gazdálkodástudományi Közlemények, 1(1), 87-94. https://ojs.lib.unideb.hu/gazdalkodaskozlemenyek/article/view/13726
Absztrakt

A XX. század végére az informatika, különösen az alkalmazott informatika olyan jelentős fejlődésen ment keresztül, ami többek között lehetővé tette azt is, hogy a talaj szennyezését számítógépes rendszerekkel figyelemmel kísérjük. Ennek jelentőségét indokolja, hogy a talajt főleg rovarirtószerekkel, hulladékokkal, nitrogén- és foszfortartalmú műtrágyákkal szennyezik, melyek a növényeken keresztül közvetlenül vagy közvetett (növényevő állatok) módon bekerülnek táplálékainkba, és az ily módon szennyezett táplálékok megbetegíthetik létfontosságú szerveinket. A fent említett szennyezések feltárása érdekében végzett kísérletek adatait gyorsan és pontosan fel tudjuk dolgozni, aminek következtében mára számos új információra tehettünk szert. Ezen értékes információk tudatában, a megfelelő intézkedéseket meghozva, meg tudjuk akadályozni, hogy a károsító mikroelemek – természetesen egyéb elemek is – feldúsuljanak a táplálékláncban. Dolgozatomban a molibdén környezetszennyező és károsító hatását vizsgáltam az MTA-TAKI Nagyhörcsöki Kísérleti Telepén beállított elemterhelési kísérlet mérési adatai alapján. Különböző statisztikai módszerek (leíró statisztika, korreláció) segítségével elemeztem a molibdén és más mikroelemek felvétele közötti kapcsolatát, valamint a különböző növényi szervekre (levél, mag) gyakorolt hatását. A tanulmány kiemeli az alkalmazott informatika jelentőségét, mely nélkül az eredményeket nem lehetett volna egzakt és hatékony módon értékelni.

Hivatkozások
  1. Bohn H. L. – Mcneal B. L. – O’Connor G. A. (1985): Talajkémia, Mezőgazdasági Kiadó – Gondolat Kiadó, Budapest.
  2. Brencsány J. (1983): Új orvosi szótár, Akadémia Kiadó, Budapest.
  3. Filep Gy. (1999): Talajtani alapismeretek I-II., Debreceni Agrártudományi Egyetem Mezőgazdaságtu-dományi Kar, Debrecen.
  4. Hunyadi L – Mundruczó Gy. – Vita L. (2001): Statisztkia, Aula Kiadó Kft., Budapest.
  5. Moser M. – Pálmai Gy. (2006): A környezetvédelem alapjai, Nemzeti Tankönyvkiadó Rt., Budapest
  6. Pais I. (1980): A mikrotápanyagok szerepe a mezőgazdaságban, Mezőgazdasági Kiadó, Budapest 142 pp.
  7. Pais I. (1984): A mikroelemek jelentősége a mezőgazdasági termelésben kutatásuk helyzete a világban, Kertészeti Egyetem, Budapest.
  8. Szabó S. A. – Regiusné Mőcsényi Á. – Győri D. – Szentmihályi S. (1987): Mikroelemek a mezőgazda-ságban. Esszenciális nyomelemek, Mezőgazdasági Kiadó, Budapest.
  9. Takács S. (2001): Nyomelemek nyomában, Medicina Könyvkiadó Rt., Budapest. (I1) http://www.vitaminok.info/molibden