A GLUTÉNMENTES TÁPLÁLKOZÁSI SZOKÁSOK FELMÉRÉSE A LAKOSSÁG KÖRÉBEN
Szerzők
Megtekintés
Kulcsszavak
Licenc
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Hogyan hivatkozzuk
Absztrakt
A táplálkozásunk az életünk során dinamikusan változik. Naponta jelennek meg új étrendi irányzatok vagy új élelmiszerek az üzletekben (Szűcs, 2013). A gluténérzékeny betegek száma folyamatosan növekvő tendenciát mutat, így nem túlzás azt állítani, hogy egy új népbetegségről van szó. Egy olyan fejlett társadalomban, mint Magyarország a lakosság 7-12 százalékánál van jelen, döntő többségük pedig nő (Juhász – Kovács, 2012). Úgy gondoljuk, annak ellenére, hogy vannak rendelkezésre álló információk a témával kapcsolatosan, fontos megvizsgálni, hogy az érintett személyeken kívül, az élelmiszergyártó cégek hogyan boldogulnak a szükséges újításokkal és a gyártás során használt gépek, illetve technológia továbbfejlesztésével. Mivel a gluténmentes élelmiszerek szélesedő választéka nagy hatást gyakorol a termékek összetételére, előállításának technológiájára és a ráfordított tőkére. A hazai malomiparban óriási verseny van, elődjeik hagyatékát megtartva igyekeznek versenyképesek és korszerűek maradni, mindezt a fenntarthatóság jegyében kivitelezni. A kutatás célja, hogy felmérésre kerüljön a gluténérzékenyek aránya és igényei, valamint szokásai, és szemléltesse az új táplálkozási trendek hatását a malomiparra. Valamint arra kerestünk választ, hogy a gluténmentes termékek előállításánál jelentkezik-e valamilyen szignifikáns eltérés, a hagyományos termékek gyártásához képest. A fentebb említett témakör kapcsán egy online kérdőív segítségével készítettünk egy felmérést, melyet ötszázan töltöttek ki.
Hivatkozások
- BIRÓ GY. – KUBÁNYI J. – RESSELY-SZARVAS V. (2020): Táplálkozási akadémia, Élelmiszertrendek. 13. évf., 2. sz. Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége Budapest, pp. 7.
- DOYLE P. (2000): Értékvezérelt marketing. Panem Kiadó, Budapest.
- HIDVÉGI P. – MÜLLER A. – KOPKÁNÉ PLACHY J. (2015): Az egészséges életmód EKF Líceum Kiadó, Budapest, 81 p.
- HOLLÓ-SZABÓ (2006): Útmutató a Veszélyelemzés, Kritikus Szabályozási Pontok (HACCP) rendszerének kialakításához és alkalmazásához. ÁOGYTI, Takarmányellenőrzési Főosztály, Budapest.
- SZŰCS ZS. (2013): Táplálkozási Akadémia II. In: Fenntartható táplálkozás Holnap és Ma (szerk.: KUBÁNYI J.) SpringMed Kiadó, Budapest, 207 p.
- HORACSEK M. (1995): Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet, „A gliadin kimutatása élelmiszerekben” http://www.chemonet.hu/hun/food/phd/kertesz/horacsek.html
- JUHÁSZ M. – KOVÁCS I. (2012): Lisztérzékenyek kézikönyve Gluténmentes receptekkel, Spring Med Kiadó, Budapest.
- MÁRIÁSS M. (2014): „Lisztérzékenység tünetei és kezelése” http://www.hazipatika.com/betegsegek_a_z/liszterzekenyseg/316
- MECSEI P. (2015): Lisztérzékenyek vásárlási szokásainak bemutatása egy primer kutatás alapján. Budapesti Gazdasági Főiskola KVIK, pp. 24- 30. http://dolgozattar.repozitorium.bgf.hu/3820/1/DKJD3K_Mecsei_Priszcilla_Inez_Szakdolgozat_ Nov_30.pdf
- NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA (2017): Új malomipari technológiát fejlesztenek https://www.nak.hu/szakmai-infok/agazati-hirek/elelmiszeripar/150-gabona-edessegipar/95140- uj-malomipari-technologiat-fejlesztenek (letöltés dátuma: 2021.04.23)
- PROKISCH J. − PROKISCH L. (2018): Élelmiszeripari kézikönyv 2. Gluténmentes élelmiszerek (szerk.: SZŰCS V.) Nemzeti Agrár- Gazdálkodástudományi Közlemények IX. évfolyam 2. szám 2021. 45 gazdasági Kamara, Budapest, 87 p.
- BRAZIER, Y. (2016): Is a gluten-free diet really good for children? https://www.medicalnewstoday.com/articles/310175 Letöltve: 2021.03.02.