No. 65 (2015)
Articles

Brief overview of the polymorphism analysis of genes affecting pig prolificacy (LEP, PRLP, ESR BF, EGF, FSH-β, H2A.Z)

Published March 24, 2015
Ágnes Baginé Hunyadi
Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar, Állattudományi, Biotechnológiai és Természetvédelmi Intézet, Debrecen
Péter Balogh
Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar, Állattudományi, Biotechnológiai és Természetvédelmi Intézet, Debrecen
Szilvia Kusza
Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar, Állattudományi, Biotechnológiai és Természetvédelmi Intézet, Debrecen
pdf

APA

Baginé Hunyadi, Ágnes, Balogh, P., & Kusza, S. (2015). Brief overview of the polymorphism analysis of genes affecting pig prolificacy (LEP, PRLP, ESR BF, EGF, FSH-β, H2A.Z). Acta Agraria Debreceniensis, (65), 5-10. https://doi.org/10.34101/actaagrar/65/1869

Researches are being performed around the world to increase swine prolificacy by using marker-assisted selection (MAS). The present study processes researches of polymorphism examinations on 7 genes. The result of the experiments showed that the leptin gene (LEP) prolactin receptor gene (PRLP), estrogen receptor gene (ESR), properdin B (BF) epidermal growth factor (EGF), follicle-stimulating beta gene (FSH-ß) and Z member of the H2A histon family gene (H2A.Z) and their alleles have a positive effect on reproductive characteristics of different swine breeds. In addition to this, leptin gene (LEP) influences the build, meat production and growth of body fat. Further studies are concerned with the polymorphism of an increasing number of genes, which enables a faster genetic development of swine breeding.

Downloads

Download data is not yet available.