Gazdálkodástudományok

Árelemzési gyakorlatok a sertéságazatok aspektusában

Megjelent:
January 24, 2024
Szerző
Megtekintés
Kulcsszavak
Licenc

Copyright (c) 2024 Tamás Marczin

Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

How To Cite
Kiválasztott formátum: APA
Marczin, T. (2024). Árelemzési gyakorlatok a sertéságazatok aspektusában. International Journal of Engineering and Management Sciences, 1-12. https://doi.org/10.21791/IJEMS.2024.007
Absztrakt

A sertéstenyésztés kutatása, ezen belül pedig statisztikai elemzések során egy kifejezetten fontos témakörré nőtte ki magát az értékesítési árak elemzése. A globalizáció által elmondható, hogy napjainkra a világpiac hatásainak folyamatosan kitett ágazatról beszélünk. Ezen felül pedig érdemes kiemelni, hogy más szektorokhoz mérten a külső szabályzás, befolyás hatása kisebb mértékű. Így jelen kutatás célja az volt, hogy azonosítsa az árelemzés témakörében megjelent folyóiratcikkeket és azok alapján megállapítást tegyen a gyakran alkalmazott módszertanokkal összefüggésben, illetve hogy megvizsgálja az árelemzés térbeli elhelyezkedését. A kapott eredmények azt mutatják, hogy az árelemzési gyakorlat főként a piacvezető országokkal összefüggésben történik meg, általában a termékláncot átölelő kérdéskör alapján. A kutatások során elmondható, hogy az utóbbi években egyre összetetteb módszertanok megjelenése tapasztalható, amelyek pontosabb következtetések levonását biztosítják, emellett gyakorlati szempontból a tervezhetőséget is elősegítik.

Hivatkozások
  1. F.V. Waugh (1964): Demand and price analysis: Some examples from agriculture. No. 1316. US Department of Agriculture
  2. Pfaff, K. (2001). Linkages Between Marketing Levels in the German Meat Sector: A Regional Price Transmission Approach with Marketing-Cost Information
  3. T. B. Palaskas (1995): Statistical analysis of price transmission in the european union, Journal of Agricultural Economics, Vol. 46, Iss. 1. p. 61-69. https://doi.org/10.1111/j.1477-9552.1995.tb00752.x
  4. Holloway, G. J., – Hertel, T. W. (1996). Explaining the causal relationship between farm and retail prices. In Agricultural Markets (pp. 241-272). Emerald Group Publishing Limited.
  5. Abdulai, A. (2002). Using threshold cointegration to estimate asymmetric price transmission in the Swiss pork market. Applied Economics, 34(6), 679–687. https://doi.org/10.1080/00036840110054035
  6. V. Cramon – Taubadel, S. (1996). An Investigation of Non-Linearity in Error Correction Representations of Agricultural Price Transmission, Contributed Paper, VIII Congress of the European Association of Agricultural Economists, Edinburgh.
  7. Conforti, P. (2004). Price transmission in selected agricultural markets. FAO Commodity and trade policy research working paper, 7.
  8. T Serra – J. M. Gil – B. K. Goodwin (2006): Local polynomial fitting and spatial price relationships: price transmission in EU pork markets, European Review of Agricultural Economics, Volume 33, Issue 3, pp. 415–436, https://doi.org/10.1093/erae/jbl013
  9. Bakucs, L. Z. – Fertõ, I. (2005). Marketing margins and price transmission on the Hungarian pork meat market. Agribusiness, 21(2), 273-286. https://doi.org/10.1002/agr.20047
  10. J. Meyer (2004): Measuring market integration in the presence of transaction costs—a threshold vector error correction approach, Agricultural Economics Volume 31, Issues 2–3, December 2004, Pages 327-334, https://doi.org/10.1016/j.agecon.2004.09.017
  11. L. Čechura – L. Šobrová (2008): The price transmission in pork meat agri-food chain, Agric. Econ. – Czech, Vol. 54, Iss.2. pp. 77–84
  12. S. Xu – Z. Li – L. Cui – X. Dong – F. Kong – Li (2012): Price Transmission in China's Swine Industry with an Application of MCM Journal of Integrative Agriculture, Volume 11, Issue 12, pp. 2097-2106, https://doi.org/10.1016/S2095-3119(12)60468-7
  13. (13) F. Greb – S. von Cramon-Taubadel – T. Krivobokova – A. Munk (2012): The Estimation of Threshold Models in Price Transmission Analysis, American Journal of Agricultural Economics, Vol. 95. Iss. 4., pp. 900-916. https://doi.org/10.1093/ajae/aat006
  14. T. T. Assefa – M. P.M. Meuwissen – C. Gardebroek – A. G.J.M. Oude Lansink (2017): Price and Volatility Transmission and Market Power in the German Fresh Pork Supply Chain, Journal of Agricultural Economics, Vol. 68. Iss. 3. pp. 861-880. https://doi.org/10.1111/1477-9552.12220
  15. H. Othzén, C. (2022). Price transmission in the Swedish pig production. Vol. 1493. ISSN 1401-4084
  16. D. Zhou – D. Kembele (2015): Price transmission in hog and feed markets of China, Journal of Integrative Agriculture Volume 14, Issue 6, pp. 1122-1129, https://doi.org/10.1016/S2095-3119(14)60995-3
  17. SZABÓ, Z. – SZENDERÁK, J. – SZILI, V. – EGRI, E. – MOLNÁR, Z. (2023): Embeddedness of Hungarian pig prices in the European pork market: a volatility spillover and partial wavelet coherence study. Studies in Agricultural Economics, Vol. 125, No. 1. https://doi.org/10.7896/j.2425
  18. Rezitis, A. N. – Stavropoulos, K. S. (2009): Modeling Pork Supply Response and Price Volatility: The Case of Greece. Journal of Agricultural and Applied Economics, Vol. 41No. 1, pp. 145–162. https://10.1017/s1074070800002601
  19. Bórawski, P., Belłdycka-Borawska, A. – Dunn, J. W. (2018): Price volatility of Polish agricultural commodities in the view of the Common Agricultural Policy. Agricultural Economics (Zemědělská Ekonomika),Vol. 64, No. 5, pp. 216–226. https://10.17221/138/2016-agricecon
  20. Rother, E. T. (2007): Systematic literature review X narrative review. Acta paulista de enfermagem, Vol. 20, No. 2. https://doi.org/10.1590/S0103-21002007000200001
  21. Y. Tang – H. Zeng (2018): Price transmission, reserve regulation and price volatility, China Agricultural Economic Review, ISSN: 1756-137X
  22. Xi Lv. – G. Tu – H. Li (2022): Price Volatility of Hogs and Tracing of the Event in China: Based on CEEMDAN Method, Front. Energy Res., Sec. Sustainable Energy Systems Vol. 10 https://doi.org/10.3389/fenrg.2022.902613
  23. Marczin T. (2023) : Hazai és külföldi sertésárak elemzése az integráció hatásainak vizsgálata során, DE GTK doktori értekezések.
  24. K. Xu – Y. Dou – J. Chen (2020): Analysis of price fluctuation characteristics of hog industry chain in Yunnan Province: Based on livestock data 2001-2017, 2020 International Conference on Modern Education and Information Management (ICMEIM) https://doi.org/10.1109/ICMEIM51375.2020.00133
Adatbázis logók