Évf. 5 szám 2 (2020)
Gépészeti tudományok – Gépészet

Meleg fémporszórással felvitt réteg kopásvizsgálata

Megjelent április 15, 2020
Gábor Balogh
Debreceni Egyetem, Műszaki Kar, Gépészmérnöki Tanszék
Sándor Pálinkás
Debreceni Egyetem, Műszaki Kar, Gépészmérnöki Tanszék
Sándor Bodzás
Debreceni Egyetem, Műszaki Kar, Gépészmérnöki Tanszék
Lajos Fazekas
Debreceni Egyetem, Műszaki Kar, Gépészmérnöki Tanszék
András Molnár
Miskolci Egyetem, Gépészmérnöki és Informatikai Kar, Anyagszerkezettani és Anyagtechnológiai Intézet, Mechanikai Technológiai Intézeti Tanszék
pdf

APA

Balogh, G., Pálinkás, S., Bodzás, S., Fazekas, L., & Molnár, A. (2020). Meleg fémporszórással felvitt réteg kopásvizsgálata. International Journal of Engineering and Management Sciences, 5(2), 342-346. https://doi.org/10.21791/IJEMS.2020.2.38.

A hagyományos értelemben vett felrakó hegesztés és a különböző fémporszórási technológiák alkalmazása során új felület felvitelével a jelentős igénybevételnek kitett alkatrészek kopásból eredő méretcsökkenését, esetleg kitörését pótolni, illetve ezek felületminőségét javítani lehet. Ezzel a megoldással egyszerűsíthető a gépelemek kialakítása és gazdaságossági szempontból is jelentős megoldás, mivel nem kell cserélni az egész munkadarabot. A felrakó hegesztéssel ellentétben a meleg fémporszórás esetén diffúziós kötés jön létre, amelynek számos előnye mutatkozik meg a felhasználás során. Kutatómunkánk célkitűzése, hogy a felvitt réteg kopással szembeni ellenállását vizsgáljuk különböző rétegfelviteli technológiák alkalmazásával. Ebben a cikkünkben meleg fémporszórással kezelt minták koptatóvizsgálatának eredményeit reprezentáljuk, különböző por alapanyagok esetében.