Évf. 5 szám 2 (2020)

Gépészeti tudományok – Gépészet

Meleg fémporszórással felvitt réteg kopásvizsgálata

Megjelent január 11, 2021
Szerzők
Balogh Gábor
Debreceni Egyetem, Műszaki Kar, Gépészmérnöki Tanszék
, Pálinkás Sándor
Debreceni Egyetem, Műszaki Kar, Gépészmérnöki Tanszék
, Bodzás Sándor
Debreceni Egyetem, Műszaki Kar, Gépészmérnöki Tanszék
, Fazekas Lajos
Debreceni Egyetem, Műszaki Kar, Gépészmérnöki Tanszék
, Molnár András
Miskolci Egyetem, Gépészmérnöki és Informatikai Kar, Anyagszerkezettani és Anyagtechnológiai Intézet, Mechanikai Technológiai Intézeti Tanszék
Megtekintés
Kulcsszavak
felrakó hegesztés fémporszórás kopásvizsgálat
Hogyan kell idézni
Selected stlye: APA
Balogh, G., Pálinkás, S., Bodzás, S., Fazekas, L., & Molnár, A. (2021). Meleg fémporszórással felvitt réteg kopásvizsgálata. International Journal of Engineering and Management Sciences, 5(2), 342–346. https://doi.org/10.21791/IJEMS.2020.2.38.
Licenc
Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

A hagyományos értelemben vett felrakó hegesztés és a különböző fémporszórási technológiák alkalmazása során új felület felvitelével a jelentős igénybevételnek kitett alkatrészek kopásból eredő méretcsökkenését, esetleg kitörését pótolni, illetve ezek felületminőségét javítani lehet. Ezzel a megoldással egyszerűsíthető a gépelemek kialakítása és gazdaságossági szempontból is jelentős megoldás, mivel nem kell cserélni az egész munkadarabot. A felrakó hegesztéssel ellentétben a meleg fémporszórás esetén diffúziós kötés jön létre, amelynek számos előnye mutatkozik meg a felhasználás során. Kutatómunkánk célkitűzése, hogy a felvitt réteg kopással szembeni ellenállását vizsgáljuk különböző rétegfelviteli technológiák alkalmazásával. Ebben a cikkünkben meleg fémporszórással kezelt minták koptatóvizsgálatának eredményeit reprezentáljuk, különböző por alapanyagok esetében.