Módszertan – Hazai Pálya

A legfontosabb változás – The Most Significant Change

Megjelent:
November 1, 2018
Szerző
Megtekintés
Kulcsszavak
How To Cite
Kiválasztott formátum: APA
Vályi, R. (2018). A legfontosabb változás – The Most Significant Change. Párbeszéd: Szociális Munka folyóirat, 5(4). https://ojs.lib.unideb.hu/parbeszed/article/view/6158
Absztrakt

A civil szervezetek számára egyre nyilvánvalóbb, hogy programjaik társadalmi hatásának a mérése nem pusztán a projekt el/beszámolási kötelezettség miatt elengedhetetlen, de a szervezet profiljához és programjaihoz jól illeszkedő, megválasztott mérési módszer a kommunikációs, sőt a szakmai munka egyik fontos alappillére is lehet. A cikk egy olyan kísérletről számol be, amely a hatásmérő és értékelő módszerek találkozási pontján egy új típusú megközelítésbe helyezi a programok megélésének, tartalmának a tapasztalatait.

„A legfontosabb változás” részvételi módszertan közvetlenül az érintettek megélését, szubjektív tapasztalatát veszi alapul, nem egy előre megjelölt, a monitorozó vagy a kutató „külső” logikája és útvonala mentén vezeti a történeteket, az indikátorok nem kívülről meghatározott zárt kategóriák, sokkal inkább a történetmesélés szabadságával az érintettek megéléseire és tapasztalataira épülnek.