Cikk (Article)

Az Aconitum fajok terjedése a romániai Kárpátokban

Megjelent:
2021 December 14
Szerzők
Megtekintés
Kulcsszavak
How To Cite
Kiválasztott formátum: APA
Mihók, C., Antal, D. S., & Csedő, K. (2021). Az Aconitum fajok terjedése a romániai Kárpátokban. Gyepgazdálkodási Közlemények, 3(1-2), 26-28. https://doi.org/10.55725/gygk/2005/3/1-2/10437
Absztrakt

Antropikus faktorok révén, az Aconitum fajok terjedésében jelentős csökkenést ismertek fel az utóbbi évtizedekben. A fő okok az életövezet korlátozása, és egyes fajok intenzív begyűjtése gyógyszerészeti célokra. Az összes Aconitum fajokra nagy változékonyság jellemző, valószínűleg a hibridizáció révén, de általában nehezen sorolhatók morfológiai vagy geografikai mintákba. Ez a figyelemre méltó polimorfizmus felelős az Aconitum faj taxonomikus bonyolultságáért. Ez eredményezte a hozzátartozó fajok különböző osztályozását. A jövőben kemotaxonomikai kutatások szügségesek a fajok pontos helyének meghatározására.
A fajok között a legelterjedtebb az Aconitum anthora, ezt követi A. moldavicum és A. paniculatum. Az Aconitum fajokban legdúsabb területek a Keleti-Kárpátok északi része, és a Déli-Kárpátok keleti része. A Nyugati-Hegységekben az Aconitum fajok a legkevésbé fordulnak elő.