Cikkek

SERTÉSHÍZLALÁSSAL FOGLALKOZÓ MAGYARORSZÁGI VÁLLALKOZÁSOK GAZDASÁGI HELYZETE 2019-2023 KÖZÖTT

Megjelent:
2025-08-31
Szerző
Megtekintés
Kulcsszavak
Licenc

Copyright (c) 2025 Ferenc Karap

Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

Hogyan hivatkozzuk
Kiválasztott formátum: APA
Karap, F. (2025). SERTÉSHÍZLALÁSSAL FOGLALKOZÓ MAGYARORSZÁGI VÁLLALKOZÁSOK GAZDASÁGI HELYZETE 2019-2023 KÖZÖTT. Gazdálkodástudományi Közlemények, 12(1), 49-61. https://ojs.lib.unideb.hu/gazdalkodaskozlemenyek/article/view/16080
Absztrakt

A tanulmány célja, hogy átfogó képet adjon a Magyarországon működő sertéshízlalással foglalkozó vállalkozások gazdasági helyzetéről a 2019–2023 közötti időszakban. A vizsgálat a jövedelmezőség, likviditás, eladósodottság, eszközszerkezet, valamint a piaci és területi koncentráció alakulására fókuszált. A szakirodalmi áttekintésben bemutattam a sertéságazat globális, uniós és hazai helyzetét, továbbá az ágazatot befolyásoló főbb tényezőket: afrikai sertéspestis, takarmány- és energiaárak növekedése, COVID-19 és a vágósertés árak alakulása. Az elemzéshez az EMIS és az e-beszámoló adatbázis éves beszámolóit használtam. A minta 103, TEÁOR 0146 főtevékenységű vállalkozást tartalmazott. Az adatok feldolgozásához leíró statisztikai módszereket és osztályközös elemzést alkalmaztam. Az eredmények alapján 2021-ben jelentős visszaesés volt tapasztalható a jövedelmezőségben, míg 2022–2023-ra fokozatos javulás volt megfigyelhető. A piaci koncentráció mérsékelt, az árbevétel jelentős része néhány nagyobb szereplőhöz köthető. Területileg az Alföld és a Dél-Dunántúl dominált. Az ágazat összességében sikeresen reagált a kihívásokra.

Hivatkozások
  1. Agrárszektor. (2023). Nagyot zuhant a sertéshústermelés az EU-ban - a december húzhatja fel az árakat. https://www.agrarszektor.hu/allat/20231020/nagyot-zuhant-a-serteshustermeles-azeu-ban-a-december-huzhatja-fel-az-arakat-45706
  2. Agronapló. (2019). Sertésvész gyorsíthatja a vámvita lezárását. https://www.agronaplo.hu/agrarhirek/20190425/sertesvesz-gyorsithatja-a-vamvita-lezarasat 20861
  3. Apáti, F., & Szőllősi, L. (2018). Főbb mezőgazdasági ágazatok gazdasági jelentősége és üzemgazdasági kérdései. In Üzemtan (pp. 214–291).
  4. Balogh, P. (2017). Global and national economic importance of pig meat production. Acta Agraria Debreceniensis, 73, 13–20. https://doi.org/10.34101/actaagrar/73/1620
  5. Burset, G. (2020). ASF in Germany devastates European Union - Spain hopes to stay unshaken. https://www.pig333.com/articles/asf-in-germany-devastates-european-union-spain-undaunted_16621/
  6. EC. (2024a). EU historical weekly Market Prices for Pig Carcase Grade S in the E.U. in EURO/100 kg carcass. Regulation (EC) No 1249/2008 Article 25
  7. EC. (2024b). EU Agricultural Outlook 2024–2035. European Comission, https://doi.org/10.2762/2329210
  8. Erdős, N. (2018). Teljes exporttilalom a magyar sertéshúsra az afrikai sertéspestis miatt. Eurpean Parlament, 002345_HU.html
  9. Európai Bizottság & AHDB. (2025). EU deadweight pig prices. https://ahdb.org.uk/pork/eudeadweight-pig-prices
  10. FAO. (2023). OECD-FAO Agricultural Outlook 2024–2033. https://www.oecd.org/en/data/datasets/oecd-DE.html
  11. Gale, F., Kee, J., & Huang, J. (2023). How China’s African swine fever outbreaks affected global pork markets. (Report No. ERR-326). U.S. Department of Agriculture, Economic Research Service. https://doi.org/10.32747/2023.8134360.ers
  12. Hogan, M. (2021). New swine fever case on German farm seen as burden for import ban talks. https://www.reuters.com/article/markets/currencies/new-swine-fever-case-on-german-farmseen-as-burden-for-import-ban-talks-idUSKBN2I11EU/
  13. Horn, P., Pászthy, Gy., & Bene, Sz. (2011). Sertéstenyésztés. Kaposvári Egyetem, http://dtk.tankonyvtar.hu/xmlui/handle/123456789/13078
  14. Jagtap, S., Trollman, H., Trollman, F., Garcia-Garcia, G., Parra-López, C., Duong, L., Martindale, W., Munekata, P., Lorenzo, J., Hdaifeh, A., Hassoun A., Salontis, K. & Afy-Shararah M. (2022). The Russia-Ukraine Conflict: Its Implications for the Global Food Supply Chains. Foods, 11(14), 2098. https://doi.org/10.3390/foods11142098
  15. Marczin, T. (2023). Hazai és külföldi sertésárak elemzése az integráció hatásainak vizsgálata során. https://hdl.handle.net/2437/359743
  16. Marczin, T., Balogh, P., Bittner, B., & Szenderák, J. (2023). A piaci méret és az árkövető szerep vizsgálata néhány európai ország sertésárai alapján. STATISZTIKAI SZEMLE, 101. Évfolyam 6. Szám 542–557. oldal https://doi.org/10.20311/stat2023.06.hu0542
  17. NAK. (2020). A koronavírus várható hatása az agrárgazdaságra.
  18. Pig333. (2020). EU: Large increase in pork exports with Spain leading and China as the main destination. https://www.pig333.com/latest_swine_news/eu-further-increase-in-pork-exportsin2019_15856/
  19. Popp, J., Szakály, Z., Pető, K., & Harangi-Rákos, M. (2015). A sertéstenyésztés helyzete a globális kihívások tükrében. Állattenyésztés és Takarmányozás, 64(3), 207–225.
  20. Shuttleworth, F. (2023). EU pork production at lowest level in almost a decade. https://ahdb.org.uk/news/eu-pork-production-at-lowest-level-in-almost-a-decade
  21. Statista. (2024). Meat consumption worldwide from 1990 to 2023, by meat type. https://www.statista.com/statistics/274522/global-per-capita-consumption-of-meat/
  22. Szenderák, J., & Popp, J., (2022). Ágazati koncentráció az élelmiszerlánc mentén Magyarországon. https://doi.org/10.53079/GAZDALKODAS.66.2.t.pp_99-116
  23. Thepigsite. (2024). Reduced available supplies pushes EU pork prices up – AHDB. https://www.thepigsite.com/news/2024/04/reduced-available-supplies-pushes-eu-pork-pricesup-ahdb
  24. Twinberrow, A. (2024). 2022 pig cost of production in selected countries: Feed prices. https://ahdb.org.uk/news/2020-pig-cost-of-production-in-selected-countries-feed-prices
  25. USDA. (2024). Production – Pork. https://www.fas.usda.gov/data/production/commodity/0113000
  26. Wilkins, B. (2021). Strong start to 2021 for EU pig meat exports. https://ahdb.org.uk/news/strong-start-to-2021-for-eu-pig-meat-exports
  27. Zaitsev, S. (2024). Pork production in the world and the Russian Federation. BIO Web of Conferences 139, 10005. https://doi.org/10.1051/bioconf/202413910005