Cikkek

A helyi méltányos kereskedelmi minősítések franciaországban

Megjelent:
2024 April 23
Szerzők
Megtekintés
Kulcsszavak
Licenc
Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

How To Cite
Kiválasztott formátum: APA
Vereb, Z. D., & Tóth, E. (2024). A helyi méltányos kereskedelmi minősítések franciaországban. Gazdálkodástudományi Közlemények, 9(1), 81-90. https://ojs.lib.unideb.hu/gazdalkodaskozlemenyek/article/view/14258
Absztrakt

Megkérdőjelezhetetlen tény, hogy napjainkban egyre nagyobb szerepet kapnak a társadalmi és környezetvédelmi mozgalmak. Ennek egyik korai megnyilvánulása a fair trade, avagy a magyar szakirodalomban méltányos/tisztességes kereskedelemként hivatkozott jelenség, mely egy emberközpontúbb, termelőfókuszú alternatívája a hagyományos kereskedelemnek. A közelmúltban azonban a fair trade rendszere megújult. Ennek megfelelően már nemcsak a fejlődő, hanem a fejlett országok termelői számára is lehetőség van bekapcsolódni a méltányos kereskedelembe, betartva a rendszer által megkövetelt környezetvédelmi, gazdasági és szociális szempontokat. Kutatásunk célja az, hogy megvizsgáljuk, hogyan adaptálható a méltányos kereskedelem rendszere a gazdaságilag fejlett országok (jelen esetben Franciaország) helyi piacain előállított, hazai termékeire a különféle helyi védjegyek és márkák segítségével. Kutatásunk során össze kívánjuk hasonlítani, hogy mely szempontok szerint viselkednek hasonlóan, illetve melyekben térnek el az egyes minősítések a francia piacon. A kérdéskör vizsgálata azért is érdekes, hiszen a francia példa jó gyakorlattal szolgálhat más, akár a magyar gazdaság számára is.

Hivatkozások
  1. AGRI-ÉTHIQUE (2018): Agri-Éthique France: Les Standards. https://www.agriethique.fr/wp-content/uploads/2018/08/Standards-AEF.pdf. (letöltve: 2020.08.05.)
  2. BIOCOOP (2020): Commerce équitable. https://www.biocoop.fr/La-bio/Commerce-equitable. (letöltve: 2020.06.27.)
  3. BROWN, S. – GETZ, C. (2008): Towards domestic fair trade? Farm labor, food localism, and the ‘fa-mily scale’ farm. GeoJournal. Volume 73. Issue 1. pp. 11-22.
  4. CÉF (2016): Le commerce équitable pour un campus responsable. Guides pratiques. Édition 2017. https://www.commercequitable.org/wp-content/uploads/
  5. assistant-edition/guide-commerce-equitable-campus_refedd.pdf. (letöltve: 2019.11.17.)
  6. CÉF (2017a): Le commerce équitable «Made in France». Pour plus d’équité dans les filières agricoles et alimentaires. Dossier thémathique http://www.archive.commercequitable.org/images/celocal/dossier%20thmatique.pdf. (letöltve: 2020.11.06.)
  7. CÉF (2017b): Construire des filières agricoles et alimentaires en France. Guides pratiques. https://www.commercequitable.org/wp-content/uploads/guide-construire-filieres-ce-france-2017.pdf. (letöltve: 2019.11.17.)
  8. CÉF (2019): International guide to fair trade labels. Edition 2020. https://www.commercequitable.org/wp-content/uploads/guide-des-labels-anglais-web.pdf. (letöltve: 2019. 12. 19.)
  9. FRIDELL, G. (2004): The Fair Trade Network in Historical Perspective. Canadian Journal of Develop-ment Studies. Volume 25. Issue 3. pp. 411-428.
  10. JAFFEE, D. – KLOPPENBURG, J. R. – MONROY, M. B. (2004): Bringing the ‘‘Moral Charge’’ Ho-me: Fair Trade within the North and within the South. Rural Sociology. Volume 69. Issue 2. pp. 169-196.
  11. LE VELLY, R. (2011): Le mouvement Artisans du Monde au miroir du commerce équitable Nord-Nord: entre élargissement et renouvellement du projet et des pratiques. Ethique & Economique. Volu-me 8. Issue 2. pp. 152-166.
  12. NICHOLLS, A. – OPAL, C. (2005): Fair trade. Market-driven ethical consumption. SAGE Publications Ltd., London, 277 p. ISBN: 9781412901055.
  13. UN (2020): Universal Declaration of Human Rights. https://www.ohchr.org/
  14. EN/UDHR/Documents/UDHR_Translations/hng.pdf. (letöltve: 2020.01.17.)
  15. ÖZÇAĞLAR-TOULOUSE, N. – BÉJI-BÉCHEUR, A. – GATEAU, M. – ROBERT-DEMONTROND, P. (2010): Demystifying Fair Trade in France: The History of an Ambiguous Project. Journal of Business Ethics. Volume 92. Issue 2. pp. 205-216.
  16. I1: LOI N° 2014-856. du 31 juillet 2014 relative à l'économie sociale et solidaire https://www.legifrance.gouv.fr/affichTexte.do;jsessionid=48F500154E7B60B154A7DE85C53
  17. BD21D.tplgfr24s_2?cidTexte=JORFTEXT000029313296&dateTexte=20150807. (letöltve: 2019.12.19.) I2: Tous pour un commerce équitable et français. https://www.agriethique.fr/. (letöltve: 2020.07.05.)