Cikkek

A vásárlási és fogyasztási szokások komplex vizsgálata a mangalica termékek esetén

Megjelent:
2024 April 23
Szerző
Megtekintés
Kulcsszavak
Licenc
Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

How To Cite
Kiválasztott formátum: APA
Szilágyi, F. (2024). A vásárlási és fogyasztási szokások komplex vizsgálata a mangalica termékek esetén. Gazdálkodástudományi Közlemények, 9(1), 53-60. https://ojs.lib.unideb.hu/gazdalkodaskozlemenyek/article/view/14253
Absztrakt

Az utóbbi évtizedekben szinte porából támadt fel az ősi magyar zsírsertés. Ennek a sikertör-ténetnek egy valós piaci igény volt az oka, mely nem más, mint a világhírű spanyol serrano sonka, ami a hispán ibérico sertésből készül, és paraméterei szinte megegyezik a mangalica adottságaival (PAPP et al., 2013). A közleményem címéből kiderül, hogy a kutatásom egyik része a hazai mangalica hús és zsír fogyasztók és vásárlók szokásairól szól, a másik része pedig arra keresi a választ, hogy táplálkozás élettani szempontból hogyan vélekedünk a mai napig vitatott mangalica hús és zsír „egészségesebb”megítéléséről.

Hivatkozások
  1. CZINE, P. – TÖRÖK, Á. – PETŐ, K. – HORVÁTH, P. – BALOGH, P. (2020). The impact of the food labeling and other factors on consumer preferences using discrete choice modeling—The example of traditional pork sausage. Nutrients, 12(6), 1768.
  2. CSAPÓ J. – HÚSVÉTH F. – CSAPONÉ-KISS ZS. (1999): Különböző fajtájú sertések zsírjának zsírsav-összetétele és koleszterin tartalma. Acta Agraria Kaposváriensis 3(3) pp. 1-13.
  3. DOMÁNY (2014): A mangalica húsa tényleg egészségesebb? http://eteltcsakokosan.hu/2014/02/03/a-mangalica-husa-tenyleg-egeszsegesebb/, letöltés dátuma: 2019.09.05.
  4. HORN P. – PÁSZTHY GY. – BENE SZ. (2012): Állattenyésztés. Sertéstenyésztés. https://regi.tankonyvtar.hu/hu/tartalom/tamop425/0059_sertestenyesztes/ch01.html, letöltés dátuma: 2020.08.11.
  5. MIKÓCZI I. (2017): Mi az igazság a mangalicáról? https://mikoczihus.blog.hu/
  6. /11/07/mi_az_igazsag_a_mangalicarol, letöltés dátuma: 2019.09.05.
  7. PAPP CS. – SZABÓ P. – TÓTH P. – VÁSÁRHELYI B. (2013): Mangalica törzskönyv. Mangalicate-nyésztők Országos Egyesülete, Debrecen, ISBN 9789630865364
  8. SZENTE, V. – POPOVICS, A. – TÓTH, P. – SZAKÁLY, Z. (2011). Miért egyedi és különleges a man-galica? Élelmiszer, Táplálkozás és Marketing, 8(1-2), 67-73.