Cikkek

A szülői motiváció alapja az utánpótlássportban

Megjelent:
2024-04-22
Szerző
Megtekintés
Kulcsszavak
Licenc
Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

How To Cite
Kiválasztott formátum: APA
Szalánczi, Z. (2024). A szülői motiváció alapja az utánpótlássportban. Gazdálkodástudományi Közlemények, 8(2), 83-90. https://ojs.lib.unideb.hu/gazdalkodaskozlemenyek/article/view/14123
Absztrakt

Kutatásomban arra keresem a választ, hogy a szülők milyen későbbi hasznokat remélnek a gyermekük sportolásához kapcsolódóan, továbbá a fiatal sportolók családi hátterét kívánom elemezni. Ahhoz, hogy a gyerekek megszeressék a sportot, és ezáltal megteremtsék az alapját egy egészséges felnőtt életnek, fontos, hogy a kezdő lépéseknél a szüleik is támogassák a testmozgást. Célom, hogy megtaláljam a családi háttértől kapott motiváció alapját, és ezáltal meg tudjam határozni melyek azok a faktorok, amik leginkább befolyásolják a szülőket a gyerekek sportolói karrier felé irányításában. Továbbá arra is keresem kutatásomban a választ, hogy mik azok a sport által elérhető lehetőségek, hasznok, amelyek a leginkább motiválják a szülőket a gyerekük sportolásra ösztönzésében, és mik azok a kulcs területek, melyekkel leginkább hatni lehet rájuk. A kutatásom fő célja, hogy meg tudjam határozni a szülők számára legfontosabbnak ítélt területeket a gyermekük sporttevékenységéhez köthető hasznai közül és felmérjem, hogy ehhez a kluboktól milyen segítségre van szükségük. Kutatásomat online kérdőíves módszerrel végeztem, melyre 727 válasz érkezett az ország több régiójából és különböző szintű klubjaiból egyaránt. A vizsgálat lehetővé tette, hogy meghatározzam melyek azok a legfontosabb faktorok és intézkedések, melyek hatással vannak a szülőkre és segítséget nyújtanak számukra.

Hivatkozások
  1. BRONFENBRENNER, U. (2005). Making human beings human: Bioecological perspectives on human development. Thousand Oaks, CA: Sage.
  2. FERGUSON, A. (2008): Inside the crazy culture of kids sport. GoSportsLife Website. www.gosportslife.com/inspiration/2008/3/31/inside-the-crazy-culture-of-kids-sports.html.
  3. GINSBURG, R.D. – DURANT, S. – BALTZELL, A. (2006): Whose game is it, anyway. Houghton Mifflin Company, NY.
  4. GYÖMBÉR N. – KOVÁCS K. (2012): Pici lábak a pályán, avagy a fiatalkori sport pszichológiája. In: GYÖMBÉR N. – KOVÁCS K. (szerk.): Fejben dől el. Sportpszichológia mindenkinek. Noran Libro, Budapest. pp. 191-220.
  5. HELLSTEDT, J. C. (1987). The coach/parent/athlete relationship. Sport Psychologist. 1. pp. 151-160.
  6. KAY, T. – BASS, D. (2011): The family factor in coaching. In: IAN STAFFORD, I. (ed.): Coaching Children in Sport. Routledge, NY.
  7. NEELY, K. – HOLT, N. (2014). Parents' Perspectives on the Benefits of Sport Participation for Young Children. Sport Psychologist. 28. pp. 255-268. 10.1123/tsp.2013-0094.
  8. SACKS, D.N. – TENENBAUM, G. – PARGMAN, D. (2006): Providing Sport Psychology Services to Families. In: DOSIL, J. (ed.): The Sport Psychologist’s Handbook: A guide for sport- specific perfor-mance enhancement. John Wiley & Sons, Ltd., West Sussex, England. pp. 39-61.
  9. SMOLL, F.L. – SMITH, R. E. (1999): Sports and your child: A 50-minute guide for parents. Warde Publishers, Portola Valley, CA.
  10. WIERSMA, L.D. – FIFER, A.M. (2008). “The schedule has been tough but we think it’s worth it”: The joys, challenges, and recommendations of youth sport parents. Journal of Leisure Research. 40. pp. 505-530.